زهره امیری

زهره امیری

فولادمبارکه سپاهان اصفهان در سال 1380 در دستۀ یک بسکتبال بانوان ایران قهرمان شد.
پس از آن زهره امیری، سرمربی تیم سپاهان، قهرمانی‌های تیمش را در سال‌های 1381، 1384 و 1386 در سوپرلیگ تکرار کرد. وی در دوره‌های متمادی دهۀ 80 عناوین نایب قهرمانی در سوپرلیگ بانوان را به اصفهان برد.

زهره امیری

زهره امیری متولد 6 بهمن 1344 از آبادانی‌های زمان جنگ بود که در سال 1359 با خانواده به اصفهان رفت. وی با شطرنج و دوومیدانی وارد ورزش شد اما در ادامه به فعالیت‌های هندبال و بسکتبال پرداخت. سال 1362، با تشویق پروانه بدراصفهانی از بازیکنان ملی‌پوش اصفهانی که معلم ورزش زهره بود، بسکتبال را شروع کرد. در سال 1373 به اردوی تیم ب ایران دعوت شد اما همزمان با قبولی در دانشگاه تربیت معلم تهران، برای مدتی تحصیلات را به فعالیت‌های ورزشی ترجیح داد.
امیری زیر نظر ناهید آچاک، سرمربی تیم فولادمبارکه سپاهان در لیگ‌های دو و یک بسکتبال طی اواخر دهۀ 70 بازی کرد. در سال 1380، تیم سپاهان با مربیگری زیبا عادلی قهرمان لیگ یک شد که زهره امیری یکی از بازیکنان این تیم بود. قهرمانی سپاهان در بین مدعیانی چون پیکان، فجر سپاه شیراز و دانشگاه آزاد به دست آمد.
در سال 1381، امیری بازیکن و مربی تیم سپاهان بود که باز هم این تیم در نخستین دورۀ سوپرلیگ باشگاههای ایران به عنوان قهرمانی دست یافت.

بازیکنان تیم سپاهان در سال 1380:
لیلا بروجنی، آرمینه پطروس، لعبت اباذری، شیرین نیری، مهنام سوارزاده، زهره امیری، مژگان دادخواه، آیسا اسکندری، ژوحانا زاروکیان، مغمیک هزارمالیان، مهتاب تشکری، سیما مکارمی، نسرین لوافان، و آزاده زمانپور. در تمامی این سال‌ها علاوه بر این بازیکنان، نفرات دیگری مانند فریبا جزینی، معصومه اسماعیل‌زاده، سپیده جعفری، بهاره رحمت‌اللهی، زهره نویدزاده، بهارک زوارزادگان، سعیده نجاتی، مریم بابایی، شهرزاد راستکار (سال 1386) و مقدی شاه‌نظریان (1386 – 1385) برای زهره امیری در تیم فولادمبارکۀ سپاهان بازی کردند.

این مطلب را هم مطالعه کنید؛  انگاره‌های الگوی «بازیکن خارجی» در بسکتبال ایران

(توضیح: تعدادی از این نفرات برای اهالی بسکتبال همچنان شناخته شده‌اند اما سپیده صالحی بلافاصله بعد از بازی، مربی آموزش و پرورش و تیم شهرکرد در لیگ یک شد و در ادامه لیگ یک با تیم فولادماهان .
محبوبه بابایی همزمان با بازی؛ مربی تیم‌های نوجوانان و جوانان سپاهان و لیگ دسته دو سپاهان و لیگ دسته دو فولادماهان شد. قهرمانی این رقابت‌ها و دسته یک با ماهان همچنین نایب قهرمانی و مربی  استان اصفهان در قهرمانی کشور در کارنامه اوست. وی با تیم‌های آموزشگاهی استان اصفهان در تمام رده‌ها عناوین متعددی روی سکوهای سه گانه دارد.
آیلار صالحی، پرستو کریمیان، ایرن و مهتاب تشکری از دیگر نفرات سپاهان طی سال‌های دهه 80 بودند).

در دوران قهرمانی‌های سپاهان، رابعه اجاقی (سرپرست) و رضوان صفری (بدنساز) تیم در کنار زهره امیری بودند.

امیری در سال 1387، همراه تیم ملی به حلب سوریه رفت. او کمک مربی تیم ملی در کنار فریده هادوی (سرمربی) بود. سپس با تیم سپاهان راهی مالزی شد. سپاهان چند ماه بعد از اینکه تیم ملی در مالزی بازی کرده بود، راهی این کشور شد و بازی‌های خوبی را به نمایش گذاشت.
در سال‌های بعد ناهید ادیب‌پور و سعیده نجاتی به ترتیب هدایت تیم سپاهان را در سوپرلیگ دختران برعهده گرفتند. زهره امیری که در پایان فصل 1387 از سپاهان جدا شد، در سال 1390، بعد از یک دهه افتخارآفرینی در بسکتبال بانوان، شاهد انحلال تیم سپاهان بود.
زهره امیری به اتفاق بازیکنان سپاهان به فولادماهان پیوستند و در فصل رقابت‌های 1391 بعد از تیم قزوین، نایب قهرمان شدند. این آخرین عنوان زهره امیری در زمان مربیگری در سوپرلیگ دختران بود. وی بعد از انحلال تیم فولادماهان، از سوپرلیگ کناره‌گیری کرد.

این مطلب را هم مطالعه کنید؛  کلینیک‌های خانه بسکتبال ایران (3)

زهره امیری سال‌ها در آکادمی مشغول آموزش به نوجوانان و جوانان شد. بعد از انحلال تیم بزرگسالان ذوب آهن در سال‌های دهه 90 وی به عنوان مدیر تیم‌های باشگاه برای رده‌های سنی این باشگاه مأموریت یافت. طی این مدت ذوب آهن به مقام‌های نایب قهرمانی نوجوانان و قهرمانی جوانان ایران نائل آمد. امیری سال‌ها مسئولیت کمیته مربیان و آموزش هیئت بسکتبال استان اصفهان را بر عهده داشت.

منبع «داستان یک قرن» نوشته افشین رضاپور

دیدگاهتان را بنویسید