بسکتبال آسیا در جام جهانی 2023 با 8 سهمیه شرکت میکند.
جام جهانی 2023 به میزبانی مشترک ژاپن، اندونزی و فیلیپین برگزار میشود و بسکتبال آسیا با 8 سهمیه، حضور تیمهای مدعی از جمله ایران را در این پیکارها آسانتر میکند.
تیم ملی بسکتبال نخستین بار به عنوان قهرمان آسیا در رقابتهای جهانی 24 تیمی در سال 2010 ترکیه حضور یافت. در آن سال سه تیم به همراه کارت اهدایی به لبنان 4 تیم از آسیا مسابقات جهانی را برگزار کردند.
در سال 2014، حضور در جام جهانی با سه تیم آسیایی از جمله ایران برای تیم ملی کشورمان تکرار شد.
در سال 2019 با اضافه شدن تیمهای جام جهانی به 32 تیم، سهمیه آسیا 8 تیم شد که ایران برای سومین بار پی در پی مسافر جام جهانی شد. تفاوت عمده این دوره به نسبت ادوار قبلی حضور استرالیا و نیوزلند در پنجرههای انتخابی بود. با وجود این کسب 8 سهمیه آسیا به نسبت دورههای پیش از آن مسیر راحتتری را پیش روی تیمهایی مثل ایران ترسیم میکند.
در پنجرههای جام جهانی قبلی به عنوان تیم پنجم از آسیا صعود کردیم و در پنجرههای 2023 با وجود مسیر نامطمئن با دو باخت اما در فرمت بازیها فرصت جبران وجود دارد. طبیعی است در طول 6 پنجره فراز و نشیبهایی داشته باشیم اما 8 سهمیه بسکتبال آسیا، تسهیلکننده چهارمین حضور ایران در جام جهانی بسکتبال است.
در روزهای اخیر فدراسیون بسکتبال تعمدی و برخی سایتها و خبرگزاریها سهوی، یا تحت هیجانات فدراسیون، پنجره پنجم انتخابی و دیدار با چین به میزبانی ایران را بیش از اندازه بزرگ جلوه دادهاند.
چین در 8 بازی قبلی خود به استرالیا باخت اما سایر رقبا از جمله ژاپنِ ضعیف شده به نسبت دوره قبلی پنجرههای انتخابی را برده است. همچنین ژاپن یکی از سه میزبان جام جهانی است و ترکیبهای جورواجور را در پنجرهها به میدان فرستاد مثل بازی در تهران مقابل ایران.
چینیها مانند تیم ملی بسکتبال از کاپ آسیا که تابستان امسال در اندونزی برگزار شد دست خالی برگشتند تا ضعفهای بسکتبال این کشور بیشتر آشکار شود. آنها نتایج خوبی نگرفتند و بعد از باخت به لبنان از دور رقابتها کنار رفتند.
بازی با ژاپن نصف نیمه، چینتایپه، بحرین یا قزاقستان در پنجرههای انتخابی ملاک ارزیابی چین نیست. آنها در تنها بازی سخت خود 48 – 71 به استرالیا باختند. همچنین بازیهای متزلزل چین در کاپ آسیا آنها را تیمی آسیبپذیر نشان میدهد.
یکی از دلایل مهم بزرگنمایی دیدار با چین توسط فدراسیون بسکتبال، باخت و ناکامیهای همه ردههای سنی (11 رویداد آسیایی و انتخابی جام جهانی) در ماههای گذشته است. فدراسیون با بزرگ کردن بازی با چین و در صورت پیروزی آن هم با یک ترکیب ثابت و امتحان پس داده تیم ملی لااقل طی 6 سال گذشته، میخواهد عنوان کند کار شاقی کرده است. در صورتی که بسکتبال در باختهای قبلی هزینه سنگینی داد و برد احتمالی مقابل چین، شکستها به همراه استعدادسوزی فدراسیون را جبران نمیکند.
فراموش نکنیم با 8 سهمیه آسیا در بسکتبال جام جهانی و پیروزی خانگی احتمالی مقابل چین، عملکرد ضعیف فدراسیون تا اینجا و ناکامی همه تیمها به ویژه ردههای پایه را توجیه نمیکند و بسکتبال در شیب نزولی است.