نحوهی صحبت کردن و پاسخگویی فدراسیون بسکتبال در قبال باختهای تیم ملی بسکتبال و روند سقوطی که بسکتبال طی 5 ماه گذشته در همه ردهها اعم از سه نفره، نوجوانان پسر و دختر، تیم ملی و … داشت کسی را راضی نکرد.
فدراسیون بسکتبال بعد از این همه باخت نگران کننده وضعیت آینده بسکتبال روی «نسل سازی» تأکید دارد که در جای خود قابل بررسی است اما در خصوص تحلیل نتیجه نگرفتن تیم ملی بسکتبال در کاپ آسیا 2022 آدرس اشتباهی دادن است.
نسل سازی را در دورههای قبلی از آخرین دوره ریاست چهار ساله مشحون تا دوران طباطبایی زیاد شنیدهایم و این دوره با جواد داوری تکرار شده است. نسل سازی در فرایند فضای عمومی بسکتبال کشور تعریف میشود در حالی که ما هنوز پرسشهایی برای اتفاقات ماههای اخیر بسکتبال با جواد داوری رئیس فدراسیون بسکتبال داریم.
از بکارگیری افراد توسط او در تیمها. رفت و آمدهای مربیان ایرانی خارجنشین همینطور زلاتکو ایوانوویچ که پاسخهای ضد و نقیضی در مورد حضور 40 روزه وی در کنار تیم ملی بسکتبال شنیده میشود.
با وجود این اتفاقات در کنار مسائل فنی و ضعفهایی که در تیم ملی طی این مدت دیده شد، بحث فنی و دلایل باخت تیم ملی به جای خود اما بخش بزرگی از ضعفها آن گونه که در رسانههای مختلف بازتاب داشته، ضعف مدیریت بسکتبال را نشانه گرفته است.
بازتاب رسانهها گویای این نکته است که جامعه بسکتبال دلایل ناکامی بسکتبال از سوی فدراسیون بسکتبال را برنمیتابد. با توجه به تغییرات 5 ماه پیش فدراسیون بسکتبال که رییس آن با حمایت وزارت ورزش و جوانان در دولت رئیسی وارد دفتر کارش در استادیوم آزادی شده بود، انتظارات از فدراسیون بیشتر از آنچه بود که امروز شاهد رگبار ناکامی تیمهای متعدد بسکتبال هستیم.
باختهایی که در حد اتفاق نیست بلکه نتیجه روشن انتخابهای داوری است که برخی از جمله سایت خانه بسکتبال ایران در مطالب مختلف آن را بدهی سنگین داوری به افرادی میداند که در زمان انتخابات ریاست فدراسیون کمکش کرده بودند. همچنین توصیهپذیری داوری از دوستان داخل و خارج ایران برای تقدیم کردن تیمها به دوستان! که تاکنون بهای سنگینی برای بسکتبال داشت.
نسل سازی
از فردای بازی ایران – اردن و حذف از کاپ آسیا، فدراسیون بسکتبال به جای بیان دلایل باخت و روند سقوطی که تیم ملی آغاز کرده است صحبت از «نسل سازی» میکند. این در حالی است که بازیکن جوانی با سابقه بازی در المپیک در فهرست تیم سعید ارمغانی در کاپ آسیا جایی نداشت. جالبتر آنکه رئیس فدراسیون یکی از ضعفهای بسکتبال ایران را نداشتن گارد رأس برشمرد جایی که محمدسینا واحدی در همین پوزیشن بازی میکند و یکی از بازیکنان اثرگذار سالهای اخیر است. در پروسه نسل سازی فدراسیون جای امثال واحدی کجاست؟ آیا قبل از کاپ آسیا نمیشد در خصوص بکارگیری برخی بازیکنان که ارمغانی به آنان اعتماد کرد اما جواب ندادند تجدید نظر کرد تا الان به صرافت نسل سازی نیفتاد؟
فدراسیون بسکتبال عامدانه یا سهوی به دور از تحولات سریع و فزاینده بسکتبال دنیاست. بارها نوشتیم بسکتبال در این 5 سال با بسکتبال دوران قبل از آن خیلی فرق کرده است. فیبا آسیا و فیبای جهانی کشورها را مدام در کوران بازیهای مختلف قرار میدهند. از پنجرههای کاپ منطقهای تا جام جهانی در پروسههای 15 ماهه. بنابراین تمامی تیمهای ملی بر خلاف گفتههای اخیر مسئولین فدراسیون بسکتبال که مدعی نداشتن فرصت یا زمان کافی هستند، مجبورند در مقاطع کوتاه بین هر پنجره به بازسازی و ترمیم نقاط ضعف خود بپردازند. این امر شامل همه تیمهاست نه فقط ایران.
آدرس اشتباهی
نسل سازی بهترین گزینه برای آدرس اشتباهی دادن است. وقتی شما به فاصله یک ماه بعد از کاپ آسیا چهارمین پنجره جام جهانی را پیش رویتان دارید قاعده کار حفظ شاکله اصلی تیم ملی در کاپ آسیاست. دو ماه بعدتر پنجره پنجم و …. بنابراین تنها جایی که نسل سازی اتفاق نمیافتد در تیم ملی است از این رو فضای عمومی بسکتبال کشور را باید با تدوین سیاستهای درست و اصولی و از همه مهمتر انتخابهای صحیح در مسیر فرایند نسل سازی قرار داد.
اینکه ما دو تا بازیکن جوان را که تا همین جا تجربیات بینالمللی دارند به تیم ملی بیاوریم نسل سازی نیست. این کار را قبلیها انجام داده بودند و الان در روند تغییرات تیم ملی به طور طبیعی دست شماست.
مورد عجیب زلاتکو
مشخص نشد زلاتکو یووانوویچ مربی صربستانی تیم ملی بسکتبال چرا آمد؟ چرا رفت؟ فدراسیون گفته نظر ارمغانی بود. ارمغانی میگوید قرار بود در پنجره سوم جام جهانی باشد اما شرایط برای ادامه کار فراهم نشد. حضور زلاتکو مهمان 40 روزه بسکتبال ایران در تیم ملی حاشیههای فراوان داشت. وی برای ادامه مربیگری به اسلواکی رفت و آکادمی صربستانش همکاری نزدیکی با یکی از آکادمیهای تهران با مدیریت یکی از دستیاران سعید ارمغانی در تیم ملی دارد. این مربی 39 ساله صرب بدون سابقه مربیگری در سطح ملی و باشگاهی، برای 40 روز به ایران آمد و رفت اما حواشی مربوط به سفر وی به ایران و همکاری با آکادمی پولساز در تهران همچنان ادامه دارد.
باز هم تکرار میکنیم بسکتبال ایران آینده مبهمی دارد. بنابراین میطلبد از دادن آمارهای بیهوده، عددسازیها، کلیگویی در مورد نسل سازی و سیر کردن در حال و هوای قدیم خارج شویم. قدیما برای ساختن و هماهنگ کردن تیم ملی 2 سال وقت داشتیم الان دو ماهه باید تیم ساخت. حرف از نداشتن بازی تدارکاتی بعد از باز شدن پنجرههای فیبای آسیا و جهانی از 2017 تا امروز، دیگر خریدار ندارد به خصوص در مورد تیم ما که از 5 سال پیش تا کاپ آسیا 2022 در کوران بازی تدارکاتی، المپیک و پنجرهها بود.
به غیر از دقت در انتخاب صحیح مربیان ردههای متعدد، ما به مدیریت و نظارت بر تیمها نیاز داریم. مشاورههای برخی افراد که داوری از آنان بارها به عنوان مشاوران خود نام میبرد گرهای از مشکلات بسکتبال باز نخواهد کرد چون این افراد با ناکارآمدی خود در سایر بخشهایی که مسئولیت داشتند بارها امتحان خود را پس دادهاند.