محمدرضا صالحیان داور و ناظر بینالمللی سابق بسکتبال به فعالیتهای اخیر فدراسیون بسکتبال نقدی وارد کرده است.
صالحیان، سرپرست دبیری فدراسیون بسکتبال در سال 1400، میگوید: فعالیتهای فدراسیون بسکتبال جای نقد و بررسی دارد. در صورتی که افراد تصمیمگیرنده نقدپذیر باشند یا اگر منتقدان اشتباه میکنند فدراسیون باید پاسخ قانعکنندهای در قبال نقدها داشته باشد.
صالحیان معتقد است فدراسیون به جای حل مسأله در پی تولید مسأله است.
«بطور کلی فدراسیون، به دنبال ایجاد مسئله برای اعضا و خانواده بسکتبال به جای حل مسئله است. همین امر در حال حاضر منجر به چالشهای متعددی شد که در وهله اول فدراسیون با آنها دست به گریبان است».
صالحیان، تصمیمگیری با نگاه کوتاه مدت و بدون پشتوانه کارشناسی را مشکل بزرگ بسکتبال میداند که طی سالهای اخیر به آن توجه نشده است.
او گفت: «با توجه به شرایط حال حاض، نگاه به داخل، استفاده از توانمندی و ظرفیت داخلی یک باید در تصمیمگیری مدیریتیست».
اما «باید»های صالحیان در بخشهای مختلف اینگونه تعبیر میشود:
«ما هزینه زیادی در همان ابتدا پرداختیم و هنوز بخشی از مشکلات بسکتبال به روزهای اول ریاست فدراسیون برمیگردد.
تغییر سرمربی ایرانی ساکن ایران بلافاصله بعد از مجمع 9 اسفند 1400 که جواد داوری رئیس فدراسیون شد. ( چرا سکونت مهم است، به دلیل هزینهها، و اینکه آیا اختلاف فنی سرمربی جدید به قدری زیاد بود که پرداخت هزینههای استخدام مربی با این مختصات منطقی باشد؟)
انتصاب سرمربی ایرانی ساکن مجارستان.
انتصاب مدیر فنی ایرانی، ساکن آمریکا.
انتصاب سرمربی ترکیهای و رزومهسازی. آیا اختلاف فنی به قدری بود که امکان استفاده از توان مربیان داخلی را نداشته باشیم؟
در نهایت انتصاب سرمربی یونانی در تیم ملی بسکتبال».
وی با اشاره به اینکه مربیان خارجی با ظرفیتهایی که تاکنون دیدهایم بالاتر از مربیان داخلی نبودند، ادامه داد:
«در حال حاضر از استعدادیابی تا تیم ملی بانوان و آقایان سرمربی خارجی داریم، در حالی که مربیان ایرانی چیزی کم ندارند و سابقهی بیست ساله بسکتبال پایه و ملی نشان میدهد. حتی فیبا در پایان المپیک به خاطر هدایت تیم ایران توسط مربی ایرانی تیتر زد: احترامی دیوانهوار برای ایران. به اعتقاد من به توانمندی نیروی انسانی خودمان باور نداریم. نگاه به داخل وجود ندارد و طرفیتها را نمی شناسیم».
صالحیان در خصوص تیم ایران نوین هم گفت:
«سه تغییر در کادر فنی این تیم طی دو سال و نیم! من متوجه نمیشوم برنامهریزی اردویی وقتی که بازیکنان در حال آمادهسازی در لیگ یک و در حال مسابقه در لیگ برتر هستند، چه معنایی دارد؟ به جای انتخاب بازیکن بر اساس عملکرد در لیگ، بازیکنان طبق عملکرد سال گذشته دعوت شده، در حالی که بازیکن با مصدومیت جدی هم به اردو دعوت شده است. اگر قرار بود بازیکنان خارج از لیگها و تیمهای پایه به کار تیم ایران نوین بیایند باید گفت این نفرات امتحان پس دادهاند و در صورت داشتن ظرفیتهای لازم میبایست در تیمهای لیگی بازی میکردند».
صالحیان تغییرات زود به زود در کادر فنی تیمها را از جمله تصمیمگیریهای شتابزده فدراسیون عنوان کرد و از تیمهای پایه در سالهای اخیر مثال زد که با ناکامیهای متعدد برای بسکتبال ایران روبرو شد.
وی در پایان گفت: «عدم ثبات و تغییرات بدون پشتوانه کارشناسی و نگاه فنی باعث شده که طی دو سال و 8 ماه از این فدراسیون، با وجود نیروهای مستعد پایه که محصول استعدادیابی بود، در هیچ ردهای جزو ۴ تیم آسیا نباشیم. به جز جام باشگاههای آسیا و تیم شهرداری گرگان که با حضور آمریکاییها و غیرآسیاییها در تیمهای باشگاهی، حکایت آن جداگانه است».