امیرهوشنگ سبکتکین
متولد 11 شهریور 1329 (تهران)
اگر از امیرسبکتکین که آوازهی بلندی در بسکتبال دارد بپرسید کدام دوران فعالیتش در این ورزش را دوست دارد، بی درنگ میگوید: «مینی بسکتبال».
سبکتکین مبدع مینی بسکتبال نبود اما بازی را در نیمهی نخست دههی 60 خورشیدی به طور رسمی در ایران جا انداخت. فعالیتهای مینی بسکتبال در فدراسیونهای قبلی، هیئت بسکتبال تهران به ریاست دکتر حسین رضی تا سال 1352 و سپس پرویز مصباحزاده 1354 تا 1356، کتاب مینی بسکتبال اعظم اسکندر 1354، دیده شده است اما سبکتکین این حرکت پایهای بسکتبال را در شکل فعالیتهای جدی رسمیت بخشید. دههی رؤیایی مینیبسکتبال با سبکتکین در سالهای 60 آغاز شد.
از این رو میتوان او را «پدر مینیبسکتبال ایران» نامید.
«برای راهاندازی مینی بسکتبال در ایران روزی 16 ساعت کار میکردم. از برنامهریزی برای رقابت بین بچهها تا تألیف و ترجمه مقالات و کتب بسکتبال و مینی بسکتبال. دورههای متعدد مربیگری و داوری را با افراد جوان برگزار کردیم تا از این جهت به جمعیت مربیان و داوران جوان ویژهی مینی بسکتبال اضافه شود… سه ماه تابستان 1362 فقط سالن دانشگاه تهران پذیرای 170 نوآموز مینی بسکتبال شد».
نخستین دوره مینی بسکتبال قهرمانی ایران تابستان 1364 برگزار شد که فقط 6 تیم استانی شرکت کرده بودند. از تهران 7 تیم حضور داشتند. سال بعد هر 24 استان تیم داده بودند و مینی بسکتبال معدن بزرگ استعدادیابی در بسکتبال ایران شد.
«علاوه بر گسترش فعالیتهای کمیتههای استانی، در تهران 40 تیم مینی بسکتبال فعالیت داشتند. هدف ما (سبکتکین) همگانی کردن این بازی بود و اصلاً جنبهی قهرمانی را برای 9 تا 12 سالهها در نظر نگرفته بودیم».
(صحبتهای سبکتکین در کتاب 100 سال بسکتبال نوشته افشین رضاپور. ص 97).
امیر هوشنگ سبکتکین در دهههای چهل و پنجاه بازیکن تیمهای تاج، پرسپولیس و دخانیات بود.
سبکتکین از 16 سالگی مقدمات بسکتبال را نزد حسن اشتری یاد گرفت و طی سالها با تیمهای مختلف مدارس، دانشگاه و باشگاهها؛ قهرمانی در تهران و بسکتبال ایران را تجربه کرد.
سبکتکین با تیمهای تاج و پرسپولیس در باشگاههای تهران و ایران افتخارات زیادی را به دست آورد و از تکنیکیترین بازیکنان دوران خود بود. وی طی 5 سال بعد از شروع بسکتبال به چنان پیشرفتی نائل شد که مجلات ورزشی او را در زمرهی بهترینها و با ارزشترین بازیکنان باشگاهی تهران قرار داده بودند.
سبکتکین بازیکن تیم ملی در جام ملتهای 1973 آسیا فیلیپین، بازیهای آسیایی 1974 تهران و جام ملتهای 1983 هنگ کنگ بود.
تیم ملی بسکتبال ایران اعزامی به جام ملتهاى ۱۹۷۳ آسیا در مانیل فیلیپین.
ایستاده از راست: مسعود ماهتابانی ( مربی) کامبیز قایٔمیان، جعفر قره خانی، نادر کاشانی (کاپیتان) شیرالیو (سرمربی رومانیایی تیم ملی)، رضا مشحون و امیر ایلیاوی.
نشسته از راست:مجید غمگسارنیا، مظفر بنیهاشمی، محسن خلخالی، امیر سبکتکین، رضا اسماعیلی، ایرج لارودی و جمشید قاسمی.
وی صاحب تألیفات و ترجمههایی همچون «بازیهای مینی بسکتبال»، «مبانی آمادگی جسمانی»، «نقش ورزش در کارایی قلب» و «بسکتبال؛ مهارتهای اساسی». (بین سالهای 1363 تا 1386).
وی در سال 1352 از بازیکنان تیم ایران در بازیهای دانشجویان جهان (مسکو) بود.
تیمی متشکل از محسن خلخالی، جلال کازرونی، امیر ایلیاوی، جعفر قره خانی، ایرج لارودی، جمشید قاسمی، رئوف مشایخ، رضا اسماعیلی، امیر هوشنگ سبکتکین، غالی، امیدی و دوستدار. با سرمربیگری مصطفی افوضی.
با تیم ایران در مسابقههای ارتشهای جهان 1979 لیبی.
ایستاده از چپ: جعفر قرهخانی، فرهاد هژیر، ناصر بیگلری، رضا نوری، عباس مرشدی، مهدی مکری (داور)، محمدعلی نوری و وکیلمنفرد .نشسته از چپ؛ محمدمهدی خمامی (مربی)، رجبعلیان، امیر سبکتکین، محمدرضا اسلامی، مهدی گلابگیران، علی شکوری. (عباس حیدری در عکس غایب است).