علی قنبری مسئول کمیته مینی بسکتبال فدراسیون بسکتبال در گفت و گویی با خانه بسکتبال ایران، اهداف و برنامهریزیهای این کمیته را تشریح کرد.
قنبری که سالها در این زمینه تجربه دارد، گفت:
کمیته مینی بسکتبال به علت سیاست بازیکن سازی و ساختن زیرساختهای آموزش بسکتبال کشور وظیفه مهمی را به عهده دارد. با توجه به اینکه با رده سنی خیلی حساس سر و کار داریم و همچنین در ارتباط مستقیم با خانوادهها هستیم، حساسیتهای خاص و حتی سطح جهانی فلسفه و استاندارد این سنین را باید مد نظر بگیریم.
فلسفه مینی بسکتبال
فلسفه مینی بسکتبال ابتدا توسعه و سپس رشد بازیکنان است. بحث اصلی در این رده سنی لذت بردن بچهها و توسعه بسکتبال است، این چیزی است که مورد هدف فدراسیون جهانی است. ما کمی با این فلسفه فاصله داریم و انقدر اهداف قهرمانی در این رده تاثیر گذاشته است که در حال حاضر مینی بسکتبال ما از این فلسفه فاصله گرفته است. ما باید در رده مینی بسکتبال به این فکر باشیم که بتوانیم نفرات مستعد با فیزیک خوب را افزایش دهیم و با توسعه و گسترش بسکتبال به تمام شهرهای کشور باعث شکوفایی استعدادهای با انگیزه در بین دختران و پسران شویم البته این اتفاق برای مربیان آنها نیز باید بیفتد. بحث تجاری و کسب درآمد در این رده که با تبلیغات قهرمانی خیلی با هم آغشته شدهاند آسیبهای زیادی به بازیکنان نو پا میزند و مانع ادامه و حضور این بازیکنان در ورزش خواهد شد.
استاندارد جهانی
تیمهای ملی در ردههای جوانان به بالا ابتدا در فیزیک و سپس با مهارت با مشکل و کمبود مواجه هستند که این موارد فقط با جذب نفرات بیشتر در رده پایه و حفظ تربیت و آموزش آنها بصورت مدون است. ما باید از پایه شروع کنیم تا بتوانیم مشکلاتی که در سطح جوانان و بزرگسالان داریم را رفع کنیم. باید خودمان را به استانداردهای جهانی از نظر فیزیکی و فنی نزدیک کنیم. ابتدا کمیته آموزش و اعضای آن به فکر برنامهای برای تغییر دیدگاه مربیان است. ما اگر بتوانیم آموزش مربیان را در سطح پایه ارتقاء بدهیم و نوع نگاه آنها را اصلاح کنیم و این نگرش به کل شهرهای کشور توسعه بدهیم، گام بزرگی در امر توسعه مینی بسکتبال و جذب مینی بسکتبال انجام دادیم.
همسو کردن مربیان و توسعه
در حال حاضر برای رسیدن به این هدف دو راه وجود دارد؛ یک آموزش مربیان و دوم ایجاد قوانین نو برگزاری بازیها که میتواند به ایجاد تغییران سرعت ببخشد. به همین دلیل مسابقات را از حالت قهرمانی و رقابتی به حالت جشنوارهای تغیر دادهایم و حتی در سطح مسابقات کشوری هم در حال فراهم کردن برگزاری جشنواره مینی بسکتبال هستیم.
جشنواره مینی بسکتبال
قبلا در دوره آقای دکتر غضنفری و در کمیته مینی بسکتبال به ریاست آقای گرامیان این کار انجام شد که من دبیر ایشان بودم اما در آن زمان این کار بصورت محدود و در فدراسیون و استادیوم آزادی انجام شد. اما در این دوره تصمیم داریم این کار را در سطح کشوری و به صورت گسترده انجام دهیم، ابتدا استانها و شهرستانها در قالب جشنواره استانی و شهری در هیئتها برگزار شود و سپس از آنها تیمهای منتخب استانی انتخاب و در قالب 10 منطقه برای دختران و 11 منطقه برای پسران برگزار شود.
نوع برگزاری جشوارهای
در مسابقات جشنوارهای؛ دیگر بازیکنان با یک تیم و همتیمیهای خود و مربی خود نخواهد بود و به صورت قرعهکشی باهم ادغام میشوند و در قالب تیمهای جدید با هم بازی میکنند دیگر شمارش امتیاز و بحث قهرمانی وجود نخواهد داشت و کمیته مینی بسکتبال هم فرمهای استعدادیابی را برای هر بازیکن پر خواهد کرد و بازیکنان با استعداد و مربیان آنها قابل شناسی و مطالعه خواهند بود.
در مینی بسکتبال باید بازیکنان جذب شوند و علاقهمند در رشته بسکتبال باقی بمانند و این رشته را ادامه دهند. شیوه مسابقات قهرمانی تعداد نفرات محدود درگیر مسابقات میشدند و یکسری از شهرها و مربیان به علت نفرات معدود و یا داشتن تیم ضعیف در مسابقات شرکت نمیکردند و تیمهای شهرهای با جمعیت بالا شانس بیشتری برای دیده شدن و قهرمانی داشتند که متاسفانه باعث دلسردی در بین خانوادهها و مربیان و حتی در بعضی از خانوادهها باعث مهاجرت خانوادهها به شهرهای دیگر و یا بازی بچهها در چندین شهر میشد که البته این کار برای همه خانوادهها میسر نبود و افراد معدودی توانایی این کار را داشتند. اما در این طرح نفرات بیشتری شانس دیده شدن دارند و هدف ما این است.
دختران و پسران
در این جشنواره در دختران 10 منطقه و در پسران 11 منطقه که هر منطقه 3 الی 4 تیم هستند و هر تیم 10 بازیکن که حدود 400 تا 440 نفر بازیکن که از جشنواره استانی خودشان انتخاب شدهاند. استانهای میزبان 4 مربی و استانهای میهمان 2 مربی را همراه خواهند داشت که دیگر همراهی سرپرست را حذف نمودهایم تا بتوانیم مربیان بیشتری را در هنگام برگزاری نیز آموزش دهیم و با اهداف و افکار خودمان همسو کنیم.
آمار و اطلاعات
در شب قبل از جشنواره جلسه هماهنگی را با مربیان برگزار میکنیم و نکات و اطلاعات مورد نیاز را بررسی خواهیم کرد و فرمهایی را تهیه کردهایم که در اختیار نفرات برگزار کننده است و اطلاعات بازیکنان و مربیان باشگاهی و پایه آنها را برای داشتن ارتباط با آنها و آموزش و پیگیری جمع میکنیم. میخواهیم بازیکنان خوش فیزیک داشته باشیم و انها را از 12 سال از نظر فنی تقویت کنیم و در رده بالای 14 سال توسعه دهیم تا بازیکنان بسکتبال را از نظر کیفیت به استانداردهای بینالمللی نزدیک کنیم. اگر بتوانیم این کار ار انجام دهیم دیگر میتوانیم نگران کمبود بازیکن خوش فیزیک و فنی باشیم و دیگر نیاز نباشد نگران از دست دادن حامد حدادی و یا تینا عیساییان باشیم و تیمهای ملی تا سنین بالا به آنها متکی باشند.
کارتهای مربیگری
فدراسیون با برگزاری این دورهها آموزش مربیان را شروع کرده است که مسلما هر کاری بدون مشکل نیست و تا کاری شروع نشود مشکلات و ضعفها و نقاط قوت آن مشخص نمیشود، این دورهها هم باید از یک جا شروع میشد تا بتوانیم مشکلات آن را با دیدگاههای مختلف اصلاح و همسو کنیم. اگر ما یتوانیم چند سالی با نوع برگزاری جشنوارهای و برگزاری دورههای دانش افزاری دیدها را به مینی بسکتبال و بسکتبال پایه تغییر دهیم شاید بتوانیم در این رده مسابقات قهرمانی داشته باشیم. در کل دورههای کارت زرد در حال حاضر کامل کننده برنامه های ما نیست به خاطر اینکه مطالب کلاس نزدیک به دوره مربیگری درجه 3 است و ما باید در دوره مینی بسکتبال روشهای کار با بچههای مینی را با روانشناسی و تغذیه ، طراحی تمرینی و بازیهای شاد و جذاب داشته باشیم.
مشکلات و معضلات
مشکلات که زیاد است اما یکی از مهمترین آنها با حذف قهرمانی و مسابقات هییتها و مربیان انگیزه کمتری برای اجرای کار دارند و شاید حضور کم رونقی را داشته باشند و یکسری از استانها با مشکل مالی شدید روبرو هستند که باعث میشود در مسابثات خضور پررنگی نداشته باشند. اما اینها دلیل نخواهند شد که که ما بی تفاوت باشیم و کار درست را انجام ندهیم با همه مشکلات ما گام خود را محکم و استوار خواهیم برداشت تا ثابت کنیم با این امکانات و در این شرایط هم میشود کارهای اساسی و مثبت انجام داد.
ارتقا سطح دانش مربیان
در واقع باید به جایی برسیم که مربیان به ذهنیتی برسند و احساس نیاز کنند تا دانش و مهارتهای آموزشی خود را ارتقا دهند و مطالعه کنند. با ایجاد انگیزه در مربیان و پیگیری آنها با بدست آوردن آمارهای که از این جشنوارهها بدست میآید کمک خوبی خواهد بود. ما زمان را همان ابتدا از دست ندادیم و در برنامه کوتاه مدت مسابقات 3 به 3 را در رده مینی بسکتبال برگزار کردیم و از ابتدای امسال برنامهها را با برگزاری کلاسهای دانش افزایی مربیان که با مباحث فنی و کاری ما فاصله داشت شروع کردیم و استانها جشنوارهای خود را برگزار کردند که بازخورد خوبی از تجربه این استانها گرفتیم.
اتاق فکر
آقای رضا رهنما از مربیان پایه و بزرگسال کشور و آقای عباسی که ایشان سالها در ترکیه بودند و از تجارب ایشان در آن کشور هم استفاده میکنیم و همچنین آقای کرم احمدیان و آقای مهدی آقاجان و در بخش خانمها ارتباط نزدیکی با نایب رییس بانوان فدراسیون داریم. در آینده مربیان جوان و با دانش را در بخش دختران و پسران جذب خواهیم کرد و از اینجا اعلام میکنم هرگونه پیشنهاد و همفکری و برنامه و یا مقاله برای کمک به این طرح و برنامه دارند با ما در میان بگذارند.
کانال تلگرام کمیته مینی بسکتبال فدراسیون
آموزش و پرورش
اخیرا رییس فدراسیون بسکتبال با رییس فدراسیون دانش آموزی جلسهای داشتند و قرار شده است ارتباط بیشتری بین این دو فدراسیون برقرار شود که مهمترین هدف این است تا به اهداف مشترک و یکسانی دست پیدا کنیم که امیدواریم با همکاری آموزش و پرورش بتوانیم در توسعه و استعدادیابی که آموزش و پرورش نقش مهمی دارد برسیم.
معرفی
علی قنبری کار مربیگری را از سال 1372 شروع کرد. از ردههای پایه تا بزرگسالان در تیمهای زیادی فعالیت داشت از جمله آفام، فتح، صبا باتری، آینده سازان، شکلی، پاشا و ….
در ردههای پایه مقامهای زیادی را با تیمهای نونهالان و نوجوانان تهران و کشور کسب کرد. همچنین با تیم ملی نونهالان در مسابقات نوروزبایرام ترکمنستان شرکت و به عنوان مربی تیم ملی جوانان در مسابقات غرب آسیا که با این تیم تاریخ سازی کرد و مقام قهرمانی جوانان آسیا در سال 1382 را به دست آورد.
در بزرگسالان مربیگری در تیمهای صباباتری و صبای قزوین، فتح تهران، دانشگاه شهید بهشتی و آینده سازان را در کارنامه دارد. عناوین متعدد با این تیمها و تیمهای ارامنه در مسابقات جهانی و المپیک ارامنه دارد.
از 1373 در فدراسیون بسکتبال به ریاست مهرداد آگین، تا فدراسیون علی غضنفری در سال 1380 مسئولیتهای متعددی داشت. شامل:
- سال 1373 دبیر کمیته آموزش
- سال 1374 دبیر کمیته مینی بسکتبال فدراسیون
- سال 1375 دبیر کمیته مربیان
- سال 1376 رئیس کمیته آمار که این کمیته در آن سال تازه تاسیس شد
- سال 1378 عضو کمیته نقل و انتقالات فدراسیون
- سال 1379 دبیر کمیته انضباطی
سال 1398 در فدراسیون بسکتبال به ریاست طباطبایی عضو کمیته برنامه ریزی و تدوین تیمهای پایه فدراسیون را عهدهدار شد و هم اکنون در فدراسیون داوری از اواسط سال 1401 تاکنون ریئس کمیته مینی بسکتبال و استعدادیابی است.