تیم ملی بسکتبال فردا در حالی به دیدار ژاپن میرود که دو تیم در تاریخ رقابتهای بسکتبال آسیا بارها مقابل هم قرار گرفتند.
بسکتبال ایران در سال 1973 برای نخستین بار در جام ملتهای آسیا به میدان رفت. در این دوره ژاپن که یکی از مدعیان سنتی بسکتبال آسیا بشمار میرفت دو بار با تیم ملی بازی کرد که در هر دو بازی برنده شد.
از آن زمان به بعد دو تیم در مجموع 13 بار در جام ملتهای که امروز کاپ آسیا نامیده میشود به میدان رفتند. حاصل این بازیها 6 برد برای ایران و 7 برد برای ژاپنیهاست. این تعداد بازی به غیر از رویارویی مستقیم دو تیم در بازیهای آسیایی یا در دوران معاصر پنجرههای جام جهانی است.
در 5 دیدار گذشته ایران و ژاپن در کاپ آسیا یک بار آنها و 4 بار ما برنده شدیم.
تیم ملی بسکتبال ژاپن تا سال 2015 به تیم هایابوسا معروف بود اما بعد لقب خود را به آکاتسوکی فایو Akatsuki Five تغییر دادهاند.
هایابوسا تقریباً به Peregrine Falcon ترجمه میشود که پرنده شکاری تیزپرواز است و در فرهنگ ژاپنی مترادف با سرعت است. برای سالهای طولانی این برای ژاپن مناسب بود که از «سرعت» و «شوت» برای جبران کمبود ذاتی خود در «اندازه» استفاده میکرد. به ویژه هنگام مقابله با رقبا در سطح جهان.
در حال حاضر سبک بازی تیم تغییر چشمگیری نکرده است. اما پسران در حال ظهور بسکتبال ژاپن امیدوار کنندهاند.
آکاتسوکی به «سپیده دم» ترجمه میشود. این لقب با توجه به اینکه ژاپن به عنوان «سرزمین طلوع خورشید» شناخته میشود بسیار مناسب است.
با این کار، ژاپن برچسبی را برگزیده است که فقط نحوه بازی آنها را مشخص نمیکند. بلکه Akatsuki Five نشان میدهد که چگونه تیم هویت خود را به عنوان یک ملت به طور کامل پذیرفته است. این جلوهای از غرور آنهاست.
تجدید حیات دوباره بسکتبال ژاپن فقط تغییر عنوان نیست. آنها در ردههای سنی عالی جلو آمدند همینطور در بسکتبال زنان.
فردا در دیدار ایران و ژاپن، چندین بازیکن ژاپن مانند آوی کوکی شفر و هجیما غایب هستند اما مهمترین غایبان آکاتسوکی فایو؛ «روی هاشیمورا»ست که برای تیم واشنگتن ویزاردز در NBA بازی میکند.
یودای بابا در تیم ملبورن یونایتد استرالیا بازی کرده که در جاکارتا تیم ملی کشورش را همراهی نمیکند.بازیکن تبعه ژاپن در المپیک توکیو ادواردز بود اما در جاکارتا لوک ایوانس آمریکایی زیر پرچم سرزمین آفتاب تابان است. همچنین خولیو لاماس سرمربی قبلی تیم ملی که تحولات ساختاری در بسکتبال این کشور را پایهگذاری کرد.
خولیو لاماس مربی آرژانتینی در «عصر جدید» بسکتبال ژاپن پایهگذار نسل نو بود و اینک تام هوواسه آمریکایی با کسب مدال نقره بسکتبال زنان المپیک توکیو به فکر روزهای روشن با تیم ملی مردان ژاپن است.