پژوهشی در زندگی چهرهها، آثارعلمی، آموزشی و نشر کتاب در تاریخ بسکتبال ایران
کتابها و جزواتی که تا پیش از چاپ کتاب «بدنسازی در بسکتبال» (منتشر شده در سال 1369)، انتشار یافته بودند بیشتر پیرامون بسکتبال در کشور به چاپ رسیده و عمدتاً در زمینۀ آموزش مهارتهای اساسی و تاکتیکها در بسکتبال بودند. اگرچه این مسیٔله از نیازهای پایه و اساسی بسکتبال بود و میبایست به شکل استاندارد و صحیح آن آموخته میشد اما ادامه راه و هدایت علاقمندان در مسیر صحیح پس از این مرحله نیز حایٔز اهمیت بود. برای مثال برخی از بازیکنان از تکنیک چشمگیری برخوردار بودند اما به دلیل ناتوانی عضلانی و بدنی قادر به ارایٔه آنها در تمام طول مسابقه نبودند.
رضا مهندسی، بسکتبالیست، مؤلف و مترجم کتابهای آن روزهای بسکتبال، بعد از شناخت نقاط ضعف بسکتبال، جای خالی کتابی را که صرفاً به آمادهسازی بدن (بدنسازی در بسکتبال) بپردازد خالی دید. پس به ترجمه کتاب بدنسازی در بسکتبال مبادرت کرد.
این کتاب ترجمۀ برنامۀ آموزش بدنسازی دانشگاه میسوری آمریکاست که در ابتدا به تشریح فرآیندهای سوخت و ساز عضلانی در بدن پرداخته و نقش هر یک را در فعالیتهای مختلف بدنی بررسی میکند. سپس متدهای مختلف تمرینی بدون وزنه و با وزنه را ارایٔه میدهد.
در پیشگفتار کتاب به قلم مهندسی میخوانیم:
« از مدتها قبل مطالبی از کتاب را به صورت قسمتبندی به مجلۀ ورزش دانشگاه ارایٔه میکردم که مورد توجه علاقهمندان به بسکتبال خاصه نوجوانان و جوانان قرار گرفت که خود کمبود این عامل در جامعه و عطش علاقهمندان به این زمینه را اثبات مینمود. لذا اینجانب را وادار کرد تا اقدام به چاپ کتابی که اکنون پیش روی شماست، بنمایم».
مجلۀ ورزش دانشگاه ابتدا در قطع روزنامه و سپس به صورت مجله منتشر میشد. شماره اول این نشریه نیمه اول آبان ماه 1365 با قیمت 20 ریال (2 تومن) منتشر شد که مهندسی عضو شورای سردبیری آن بود. این نشریه زیر نظر دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی یکی از نشریات علمی – پژوهشی بود که به موضوعات روز ورزش نیز میپرداخت.
مهندسی نخستین بار در شماره 6 این نشریه مطلب «بدنسازی در بسکتبال» را در اسفند 1365 در دسترس علاقهمندان قرار داد. قسمتهای دیگر به ترتیب همراه با شکل حرکات و توضیحات کامل در مجلۀ ورزش دانشگاه به چاپ رسید تا اینکه در سال 1369، مهندسی این مطالب را در قالب یک کتاب به بازار عرضه کرد.