مروری بر حضور بسکتبال ایران در ادوار جام جهانی / با نگاهی به اتفاقات بسکتبال جهان

مروری بر حضور بسکتبال ایران در ادوار جام جهانی / با نگاهی به اتفاقات بسکتبال جهان

رقابت‌های جهانی بسکتبال از سال 1950 آغاز و سال 2010 به عنوان  جام جهانی نامیده شد.

این رقابت‌ها با ساختاری مشابه جام جهانی فوتبال، از 1970 تا 2014 هر چهار سال در یک سال برگزار شد. از سال 2019، جام جهانی بسکتبال بعد از یک دوره 5 ساله و سال بعد از جام جهانی فوتبال برگزار شد.

این رقابت‌ها گل سرسبد فیبا، فدراسیون جهانی بسکتبال است. فرمت کنونی این مسابقات شامل 32 تیم از 5 قاره است که از پنجره‌های انتخابی طی 15 ماه انتخاب می‌شوند.

تیم قهرمان جایزه Naismith، مبدع بسکتبال را دریافت می‌کند که نخستین بار در سال 1967 اعطا شد.

نخستین دوره مسابقات بسکتبال قهرمانی جهان در سال 1950، مطابق با 30 مهر 1329 خورشیدی در آرژانتین برگزار شد. 

10کشور با هم به رقابت پرداختند و در شب پایانی، آرژانتین با شکست 64 بر 50 ایالات متحده به مدال طلا رسید. شیلی با شکست برزیل سوم شد. پس از برنده شدن، هواداران آرژانتینی با سوزاندن روزنامه‌ها به حالت مشعل جشن گرفتند که از آن زمان به “شب مشعل‌ها” معروف شد.

آرژانتین که در دوران جنگ جهانی دوم بی طرف بود، چند سال پس از جنگ به عنوان میزبان با صلاحیت برگزیده شد. هیچ یک از تیم‌های آسیایی در این دوره حضور نداشتند. کره با وجود اعلام آمادگی اولیه اما به آرژانتین نرفت.

نخستین حضور آسیایی‌ها در رقابت‌های جهانی بسکتبال با قدرت نمایی این تیم‌ها همراه شد. مسابقات در سال 1954 در برزیل برگزار شد و تیم‌های فیلیپین و تایوان در بین 12 تیم حضور یافتند.

آمریکا نخستین قهرمانی خود را ثبت کرد، برزیل نایب قهرمان شد و فیلیپین در جایگاه سوم ایستاد. همچنین تایوان پشت سر فرانسه در مکان پنجم قرار گرفت. کمترین اختلاف آمریکا با اروگوئه بود که 64 بر 59 به برتری رسید. این تیم اختلاف امتیازی 40 – 30 تا را با حریفان ثبت کرد و شب پایانی با 21 اختلاف برزیل را برد.

ایده‌ی رقابت‌های جهانی بسکتبال در المپیک تابستان 1948 در لندن شکل گرفت.

رناتو ویلیام جونز، دبیر کل فیبا، از فیبا خواست تا یک قهرمانی جهان، مشابه جام جهانی فوتبال، هر چهار سال یک بار بین سال‌های المپیک برگزار کند. کنگره فیبا، با مشاهده موفقیت آمیز بودن المپیک 23 تیمی در آن سال، با این پیشنهاد موافقت کرد و به این ترتیب نخستین دوره در سال 1950 به میزبانی آرژانتین آغاز شد.

رقابت‌های جهانی پنج دوره پیاپی در آمریکای جنوبی برگزار شد و تیم‌هایی از این قاره‌، بر این مسابقات مسلط شدند. در سال 1963، تیم‌هایی از اروپای شرقی (اتحاد جماهیر شوروی) و اروپای جنوب شرقی (یوگسلاوی) شروع به رسیدن به تیم‌های قاره آمریکا کردند.

بین سال‌های 1963 تا 1990، این مسابقات تحت سلطه ایالات متحده، حماهیر شوروی، یوگسلاوی و برزیل بود.

مسابقات بسکتبال قهرمانی جهان در سال 1994 که در تورنتو برگزار شد، آغاز یک دوره جدید بود زیرا بازیکنان NBA برای نخستین بار در این مسابقات شرکت کردند. اتحادیه ملی در واقع پایان سطح یکسان آماتوری این رقابت‌ها را به کمک حرفه‌ای‌هایی که تا آن زمان از اروپا روانه‌ی NBA شده بودند، اعلام کرد.

بورسیلاو استانکوویچ، دبیر کل فیبا در آن دوران، در ورود NBA به رقابت‌های جهانی بسکتبال نقش داشت و کنگره فیبا را در سال 1989 به انجام این کار متقاعد کرد.

در سال 1994، چند سال پس از فروپاشی بلوک شرق، اتحاد جماهیر شوروی و یوگسلاوی به بسیاری از کشورهای جدید تقسیم شدند. در این سال آمریکا طلا گرفت در حالی که اتحاد جماهیر شوروی و یوگسلاوی با نام‌های روسیه و کرواسی نقره و برنز گرفتند.

رشد فزاینده و درخشش ستاره‌‌ها در رقابت‌های جهانی سبب شد این رقابت‌ها بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. هر چند بعد از توقف یک ساله NBA در دوره 1998 و تحریم بازیکنان، ایالات متحده بدون بازیکنان این لیگ، برای بقیه کمتر جذابیت داشت.

در سال 2002، ایالات متحده تا رده‌ی ششم از سکوهای برتر دور شد. با وجود این یوگسلاوی، فرانسه و آلمان جذابیت و هیجان جام شدند. این دوره و سطح نزدیک تیم‌ها؛ فیبا را متقاعد کرد تا دوره‌های 2006، 2010 و 2014 را به جای 16 تیم با 24 تیم برگزار کند.

فروپاشی شوروی و یوگسلاوی و افزوده شدن نزدیک به 15 کشور در دهه‌ی 90، در تصمیم فیبا بی تاثیر نبود. در سال 2006، اسپانیا قدرت نوظهور، یونان را در اولین حضور فینال هر دو تیم شکست داد.

در 1990، جام جهانی به ریشه‌ی خود بازگشت. آرژانتین. جایی که اولین دوره مسابقات 40 سال پیشتر در لونا پارک بوینس آیرس آغار شد. آمریکا از پیشرفت بقیه جهان در بسکتبال غافل شده بود زیرا حاشیه‌ی امنیت آنها در حضور برخی اروپایی‌ها مثل یوگسلاوها از بین رفته بود.

تیمی که همه‌ی قدرت آمریکا نبود وارد بازی‌ها شد در عوض یوگسلاوی همه‌ی نخبگان خود را گرد هم آورده بود. درازن پتروویچ، دیواچ و تونی کوکوچ؛ تضمین کننده‌ی موفقیت بودند. رده‌بندی 1990 : 1- یوگسلاوی 2- شوروی 3- آمریکا

شوروی در تحولات سیاسی، بازیکنان بالتیک مثل سابونیس و کورتینایتیس را – خاک جدا شده‌ی لیتوانی از دست داده بود. از نکات برجسته این دوره بازی هم اسکار اشمیت برزیلی با میانگین 35.5 امتیاز در هر بازی بود که گلزنی ماهر نشان داد.

اسپانیا با قهرمانی در جام جهانی بسکتبال 2019 در چین، فصل موفق دیگری را در تاریخ بسکتبال معروف خود نوشت. با افزایش تعداد تیم‌های فیبا از 24 به 32 تیم اسپانیا برای دومین بار تاج و تخت را تصاحب کرد و این کار را یک بار دیگر در آسیا انجام داد. اولین قهرمانی اسپانیا در سایتامای ژاپن در سال 2006 بود.

دو کشوری که سال‌ها در رقابت‌های جام جهانی غایب بودند نمایش‌های جذابی داستند، جمهوری چک به رهبری توماس ساتورانسکی و لهستان هر دو به یک چهارم نهایی رسیدند. لهستان آخرین بار در سال 1967 در این مسابقات شرکت کرده بود در حالی که چکسلواکی در جام جهانی 1982 حضور داشت.

جام جهانی در چین، پایانی دراماتیک بود برای آنچه در آگوست 2017 آغاز شده بود. در این سیستم جدید رقابت‌های فیبا، اولین دوره از شش پنجره بین‌المللی، در مجموع شاهد 80 تیم ملی در آفریقا، آمریکا، آسیا و اروپا در بازی‌های مقدماتی بود. 420 یازی مقدماتی برگزار شد که توجه بی‌سابقه‌ای را به بسکتبال ملی جلب کرد.

ایران در جام جهانی

تیم ملی بسکتبال در مسیر رقابت.های جام جهانی 2010 ترکیه، خود را برای رقابت‌های جام ملت‌های 2009 آسیا در چین آماده می‌کرد. یک سال از بازی ایران در المپیک گذشته بود و قهرمانی 2007 آسیا و حضور در المپیک 2008، آوازۀ بسکتبال ایران را به گوش دنیا رسانده بود.

هدایت تیم ملی برعهده وسلین ماتیچ بود. مأموریت او بعد از رفتن «رایکو ترومن» آغاز شد که در مسیر رشد بسکتبال، هدایت تیم ملی را برعهده گرفت. چند ماه بعد با دومین قهرمانی در آسیا، تیم ملی برای نخستین بار در رقابت‌های جام جهانی سهمیه گرفت. ایران تا آن زمان در رقابت.های جهانی بسکتبال شرکت نکرده بود.

در جام ملت‌های آسیا؛ پویا تاجیک، اوشین ساهاکیان، حامد حدادی، علی دورقی، حامد سهراب‌نژاد، صمد نیکخواه بهرامی،‌ جواد داوری، امیر امینی، آرن داودی، مهدی کامرانی،‌ حامد آفاق و محمدرضا اکبری بازی کردند اما در رقابت‌های جام جهانی، سامان ویسی، سعید داورپناه، اصغر کاردوست، محمد حسن‌زاده، موسی نبی.پور، ایمان زندی و ارسلان کاظمی جایگزین 7 نفر از تیم قبلی شدند. صمد نیکخواه بهرامی و حامد آفاق مصدوم بودند و جام را از دست دادند…

رقابت‌های جام جهانی 2010 ترکیه رویداد بزرگی برای بسکتبال ایران بود. تیم ایران با آمریکا، برزیل، اسلوونی، کرواسی و تونس در گروه B قرار گرفت و در استانبول به میدان رفت. تیم‌های اردن، لبنان و کره جنوبی دیگر نمایندگان بسکتبال آسیا بودند.

در بین حریفان تیم ایران، تکلیف آمریکا مشخص بود اما تیم اسلوونی به عنوان تیم چهارم اروپا در سال 2009 وارد ترکیه شد. کرواسی نیز حریف صاحب نامی برای ایران بود و تیم برزیل با 15 دوره حضور در بازی‌های جهانی تا آن هنگام، دیگر رقیب سرشناس تیم ملی بود. بعد از تیم.های آمریکایی و اروپایی، نماینده آفریقا، تونس هم حریف ایران شد.

در جام شانزدهم 288 بازیکن به میدان رفتند که میانگین قد سنترها 209، فورواردها 203 و گاردها 190 سانتیمتر بود.

نتایج تیم ایران 65 – 81 برزیل، 54-75 کرواسی، 71-58 تونس، 51- 88 آمریکا و 60 – 65 اسلوونی.

ایران در میان 24 تیم در مکان نوزدهم ایستاد.

این بهترین عنوان در تاریخ جام جهانی ۲۴ تیمی برای بسکتبال ایران است.

 ایران – آمریکا

برای تماشای بازی‌های آمریکا و سپس دنبال مایک شیشقسکی راه افتادن کار روزانه من در مدت اقامتم در استانبول بود.

پلیس ترکیه امنیت شدیدی روی تیم.ها به ویژه آمریکا داشت و نزدیک شدن به آنها حتی به عنوان خبرنگار سخت بود. در مناقشه دولت ترکیه با PKK، مخالفان دولت یک بار در میان تدابیر امنیتی در سالن علیه دولت شعار دادند که بلافاصله با برخورد پلیس روبه رو شدند.

تیم ملی بسکتبال در چهارمین بازی خود در رقابت‌های جهانی؛ 11 شهریور 1389 مقابل آمریکا بازی کرد.

تیم ملی از سوی چند هزار ایرانی در سالن عبدی ایپکچی تشویق می‌شد و بازیکنان دو تیم قبل از بازی یادگاری.هایی را بین هم ردوبدل کردند که اعضای تیم آمریکا به تک ‌تک بازیکنان ایران کلاهی سرمه‌ای هدیه دادند. دورانت، کری، درک رز، ایگودالا و … در ترکیب آمریکا بودند.

شیشفسکی سرمربی تیم آمریکا از کالج دوک، درباره میانگین 24 سال سن تیمش گفت این نسلِ جدید بسکتبال آمریکاست.

طبق قرار قبلی‌مان، کتابی به من داد و دو کتاب دیگر خودش را به وحید ابوالحسنی و علی توفیق تقدیم کرد که من در ایران به آنها تحویل دادم…

در غیاب صمد نیکخواه بهرامی و حامد آفاق، بازی کردن در رقابتهاى جهانی 2010 بسکتبال سخت شده بود با این حال بازیکنان ایران جنگنده و باانگیزه بودند و این عوامل تا حدودی کمبودها را جبران می‌کرد. در سه دوره مسابقات (قهرمانی آسیا ۲۰۰۷، المپیک پکن ۲۰۰۸، و قهرمانی مجدد آسیا ۲۰۰۹) صمد نیکخواه بهرامی امتیازآورترین بازیکن تیم ملی ایران بود. سامان ویسی و اوشین ساهاکیان در یکی دو بازی مصدوم شده بودند اما هر بار که آنها را به همراه سایر نفرات در مسابقه می‌دیدید، لحظه‌ای نبود که از تلاش دست کشیده باشند.

حامد حدادی و مهدی کامرانی در بیشتر بازی‌ها خوب کار کرده بودند اما ناگهان لقبی از سوی فیبا به یکی از بازیکنان جوان تیم ایران، همه را شگفت‌زده کرد:

«ارسلان کاظمی سلطان اسلم دانک».

بازیکنی با لبخند همیشگی در بازی‌های ملی که نشان می‌داد از بازی کردن با پیراهن تیم کشورش لذت می‌برد. با درک زیبایی شناختی در بسکتبال می‌توان دریافت سلطان اسلم دانک، نام مستعار ارسلان، چگونه طرفدارانش را از این موضوعِ لذتبخش، راضی می‌کرد…

نخستین پیروزی

نخستین برد در اولین حضور بسکتبال ایران در رقابت‌های جام جهانی مقابل تیم تونس به دست آمد.

۱۰ شهریور 1389 در استانبول ترکیه، این تیم ایران بود که با آرامش بیشتری حمله می‌کرد و قدرت تهاجمی خود را به رخ کشید.

برای تونسی‌ها هم با «مِجری» بازیکن بلند قامت آنان وضع به همین منوال بود که برای خود مقابل تیم ایران شانس پیروزی متصور بودند اما حامد حدادی، مهدی کامرانی و ارسلان کاظمی سد محکمی ساختند که عبور از آن غیرممکن بود.

در بازی‌ای که ساهاکیان، داوری، ویسی و داودی هم برای ایران امتیازآور بودند، خشت به خشت یک برد جهانی روی هم گذاشته شد.

تیم ملی از 9 بازیکن در این بازی استفاده کرد. حامد حدادی با 23 امتیاز و 13 ریباند بهترین بازیکن میدان شد. مهدی کامرانی 15 امتیاز با سه پاس منجر به گل و ارسلان کاظمی با 14 امتیاز و 7 ریباند؛ روز موفقی را پشت سر گذاشتند. ایران 71 بر 58 تیم تونس را شکست داد. با یک دفاع عالی.

هر چند که با این پیروزی یک نگرانی بزرگ در اردوی ایران به وجود آمد و آن آسیب دیدگی اوشین ساهاکیان از قسمت مچ پا بود اما نخستین پیروزی بسکتبال ایران در تاریخ رقابت‌های جهانی نوشته شد.

آسیب‌دیدگی اوشین در دقایق پایانی مسابقه رخ داد.

ایران در جریان مسابقه، 19 بار توپ از دست داد تا این پیروزی چندان راحت به دست نیاید.

تیم ملی بسکتبال در آخرین دیدارش در بازی‌های جام جهانی 2010 ترکیه مقابل اسلوونی قرار گرفت.

دو تیم یک ماه پیش از رقابت‌های جهانی، در جام استانکوویچ چین مقابل هم بازی کرده بودند که اسلوونی 107 بر 74 برد. شاکله تیم ایران در تورنمنت چین حضور داشت و تنها حامد حدادی، سنتر تیم ممفیس گریزلیز غایب بود.

جام استانکوویچ هر ساله با حضورسه تیم مطرح از سه قاره، به همراه چین و به صورت چهارجانبه برگزار می‌شد. در روزهای 6 تا 10 مرداد 1389، تیم ملی با صمد نیکخواه بهرامی، آرن داوودی، اوشین ساهاکیان، ارسلان کاظمی، پویا تاجیک، سامان ویسی، مهدی کامرانی، ایمان زندی، جواد داوری، محمد حسن‌زاده، اصغر کاردوست، موسی نبی‌پور، روزبه ارغوان، علی دورَقی و امیر امینی در بازی‌های چین شرکت کرد.

ایران در روزهای بعد به ترتیب مقابل چین و استرالیا به میدان رفت.

در مسابقه ایران و اسلوونی، سانی بچیروویچ با ۲۳ امتیاز یکی از بهترین‌های تیمش بود درحالی که گارد تیم فینیکس سانز، گوران دراگیچ، ۱۵ امتیاز برای تیمش بدست آورد. در آنسوی میدان، کامرانی با ۲۲ امتیاز، امتیازآورترین بازیکن در رویارویی دو تیم در چین بود.

دیدار دوم دو‌ تیم در جام جهانی اتفاق افتاد جابی که ایران بهترین بازی خود را در این رقابت‌ها مقابل اسلوونی به نمایش گذاشت….

در آخرین بازی مرحله گروهی جام جهانی 2010، تیم ملی بسکتبال ایران در ظاهر و در رنکینگ تیم‌های جهان با اسلوونی یک پله فاصله داشت اما خارج از رده بندی فریبنده‌ی تیم‌های بیستم و بیست ویکم جهان، وقتی در کنار زمین، قدهای بلند بازیکنان حریف از شعب بسکتبال یوگسلاوی سابق را می‌دیدید، می‌گفتید این کجا و آن کجا.

اما این اختلاف سطح بسکتبال اسلوونی با ما باعث نشد تا بچه‌ها مقابل مردان مهمت بچیروویچ قافیه را ببازند.

ایران با 37 اختلاف به آمریکا، 16 تا به برزیل و 21 اختلاف به کرواسی باخته بود و در مقابل اسلوونی بعد از یک بازی جانانه (65 بر 60) با 5 امتیاز اختلاف باخت.

گوران دراگیچ مغز متفکر بازی بود اما بازی خوب ایران را بعد از درخشش همیشگی حامد حدادی و ارسلان کاظمی، این بار اصغر کاردوست، سعید داورپناه، جواد داوری و مهدی کامرانی کامل کرده بودند. ماتیچ، سرمربی تیم ملی ویسی و ساهاکیان را که مصدوم بودند، بازی نداد.

بازی با دوندگی تیم ایران که اجازه ندادند اسلوونی، اختلاف امتیازش را زیاد کند در وقت چهارم 26-13 به نفع ایران تمام شد تا تیم ملی در نخستین حضور جهانی، پایانی دلپذیر داشته باشد…

بهترین بازیکن

حامد حدادی یک بار دیگر بهترین بازیکن ایران شد آن هم مقابل تیم قدرتمند کرواسی.

کروات‌هایی که متوجه نبودند چرا نام حدادی در فهرست بازیکنان NBA جای گرفته است بعد از این بازی کاملاً ملتفت شده بودند.

بازی با کرواسی در بازی‌های جهانی 2010، با ثبات امتیازآوری کروات‌ها ( سه کوارتر هر بار 22 امتیاز) دنبال شد. ما فقط وقت سوم را 16 بر 9 از آنها بردیم و بازی 75 به 54 تمام شد.

ایران در آغاز نیمه دوم 20 امتیاز عقب بود اما بچه‌ها نگذاشتند کروات‌ها ۶ دقیقه گل بزنند.

ارسلان کاظمی 10 امتیاز آورد و 5 ریباند داشت اما مشکل تیم پرتاب‌های ناموفق سه امتیازی بود.

از 14 پرتاب فقط 2 پرتاب گل شد آن هم با حدادی.

حدادی با این دو پرتاب سه امتیازی با 27 امتیاز و 9 ریباند مقابل ستاره‌های کروات درخشید.

مهدی کامرانی 7 امتیاز گرفت و #جواد_داوری 4 پاس منجر به گل از 7 پاس آمار تیمی ایران داد.

کرواسی 11 از 26 تا سه امتیازی زد. حامد زیر سبد جولان می‌داد و بازیکنان بسکتبال قابل احترام کرواسی بیشتر روی حملات بیرونی منمرکز بودند…

نخستین بازی ایران در تاریخ رقابت‌های جهانی بسکتبال در روز 6 شهریور 1389 مقابل #برزیل در استانبول ترکیه برگزار شد.

در این مسابقه، حامد حدادی با ۱۶ امتیاز، ۹ ریباند و ۵ بلاک شات بهترین بازیکن ایران بود، اما تیم برزیل با تکیه بر باربوسا، گارد تورنتو رپتورز (۱۳ امتیاز) و ژیلبرتو جیووانونی (۱۷ امتیاز) موفق شد تیم ایران را 81 بر 65 شکست دهد.

ایران در وقت دوم با درخشش کامرانی، ساهاکیان، کاظمی، داودی و داوری مقابل حریف پافشاری کرد و نتیجه برابر 17 شد.

ارسلان کاظمی 35 دقیقه بازی کرد که با توپربایی و ریباند، توپ‌های سرگردان را به سود ایران جمع کرد و 9 امتیاز هم به دست آورد.

حامد آفاق یکی از دو ستاره مصدوم ایران در این بازی‌ها که در محل رقابت.ها حاضر بود بعد از شکست تیم ملی مقابل برزیل گفت:

« با شرایطی که من و صمد نیکخواه بهرامی در بازی‌ها نیستیم، بچه‏‌ها خیلی زحمت کشیدند. صمد جزو مهره‏‌های اصلی تیم است اما باز هم فکر می‏کنم بچه‏‌ها خیلی خوب بازی کردند و خیلی خوب جنگیدند. این بازی‏‌ها زمین تا آسمان با بازی‏.های آسیایی تفاوت دارند. بهترین‌های بسکتبال دنیا این‏جا هستند.»

پخش تلویزیونی

حضور تاریخی بسکتبال ایران در بازی‌های جهانی 2010 ترکیه، تلویزیون ایران را مجاب نکرد تا حق پخش بخرد و بازی‌ها را برای مردم پخش کند.

این بازی‌ها با حضور «سعیدلو» رئیس سازمان تربیت بدنی وقت که همراه تیم ایران به استانبول رفته بود آغاز شد اما با وجود برگزاری چند دیدار تیم ملی، تلویزیون ایران بازی‌ها را روی آنتن نبرد.

کاری از دست «سعیدلو»ها در دولت احمدی‌نژاد برنیامد جز اینکه نقش همراه را کنار ملی‌پوشان بازی کنند.

بسکتبال در همان روزها هم با وجود موفقیت‌هایی که داشت اما صاحب نداشت.

محمود مشحون، رئیس فدراسیون بسکتبال، پخش نکردن بازی‌های تیم ملی در مسابقات قهرمانی جهان از تلویزیون را کم لطفی به تیم ملی و مردم ایران دانست.

وی بازی ایران و آمریکا که 10 شهریور 1389 برگزار شد را «بازی با قوی‌ترین تیم جهان» توصیف کرده بود و گفت:

«پخش این رقابت‌ها برای رشد و توسعه بسکتبال ایران حیاتی بود. ما نه قصر می‌خواستیم و نه خانه، تنها حق بسکتبال را می‌خواستیم. این بازی ویترین رقابت‌های جهانی بسکتبال بود.»

بعد از دو قهرمانی در آسیا و بازی در المپیک؛ بین سال‌های 1386 تا 1389، بازی‌های قهرمانی جهان هم به بسکتبال ایران کمک کرد تا اقبال عمومی بیشتری در سطح جامعه پیدا کند.

بسکتبال ایران بعد از رقابت.های 2010 قهرمانی جهان، به عنوان یک ورزش گروهی مؤفق به لایه‌های مختلف جامعه راه یافت.

سایه‌ی موفقیت‌های ورزش‌های انفرادی که روی دوش ورزش‌های تیمی سنگینی می‌کرد توسط نسل طلایی بسکتبال برداشته شد و جامعه‌ی ایرانی به این نتیجه رسیده بود با ورزش‌های گروهی هم می‌توان در عرصه‌ی المپیک و رقابت‌های جهانی حضور یافت و با تجربیات بیشتر به کسب نتیجه هم در آینده امیدوار شد.

با قطب‏های جدید بسکتبال دنیا مانند ترکیه (نایب قهرمان رقابت‌های جهانی 2010)، و همسایه دیوار به دیوار ما، مردم بسکتبال را بهتر از گذشته پذیرفتند و استقبال و سطح انتظارات از بسکتبال بیشتر شد. مؤفقیت چنین تیم‌هایی با پروسه‌ی طولانی ملموس بود و الگو‌پذیری از آنان را به دنبال داشت که نیاز بسکتبال آنروزهای ما بود.

این در شرایطی بود که رشد بسکتبال در دنیا نیز شتاب بیشتری به خود گرفته بود و تحولات بسکتبال جهانی تحت تأثیر حضور بازیکنان بین‌المللی در NBA به رشد بسکتبال در جوامع کمک کرد.

دویچه وله در گزارشی از سطح گرایش به بسکتبال، طبق آماری که فدراسیون جهانی بسکتبال (فیبا) در تابستان سال 2010 و هنگام مسابقات ارائه داده بود، گرایش جوانان به بسکتبال نسبت به چهار سال گذشته (2006) را با رشدی ۱۷ درصدی اعلام کرد.

تیم ملی آمریکا بعد از قهرمانی در سال 1994، در رقابت.های 98، 2002 و 2006، قهرمانی در بسکتبال جهان را از دست داده بود اما در رقابت‌های جهانی 2010 ترکیه دوباره به سکوی قهرمانی برگشت.

بسکتبال قهرمانی جهان در سال 2006 از 16 تیم به 24 تیم افزایش پیدا کرد که در آن سال اسپانیا جام بزرگترین رویداد فیبا را در ژاپن از آن خود کرده بود. چهار سال بعد از آن بازی‌ها در حالی که رقابت 24 تیم جهان در ترکیه آغاز شده بود، بازی‌های روز افتتاحیه همه را شگفت‌زده کرد. اردن 76-75 در عین ناباوری فقط با یک امتیاز به حریف صاحب نام اقیانوسیه، استرالیا باخت و فرانسه؛ تیم اسپانیا، مدافع قهرمانی را شکست داد. لبنان، کانادا را برد.

جام 32 تیمی

بسکتبال دنیا بعد از حضور حرفه‌ای‌های آمریکا در المپیک 1992، مدیون افزایش تیم‌های رقابت.های جهانی و جام جهانی است جام جهانی (2019) برای نخستین بار با 32 تیم برگزار شد در حالی که بین سال‌های 2006 تا 2014 تیم.های بیشتری به نسبت قبل، فرصت رویارویی با هم داشتند.

۱۶ تیم، ۲۴ تیم و ۳۲ تیم.

حالا فرصت‌ها بیشتر از گذشته شده و این همان نکته‌ای است که پاتریک بائومن، دبیر کل فقید فیبا با زیاد کردن تعداد تیم‌ها به دنبال آن بود. او ۳۲ تیمی کردن جام جهانی را در راستای کمک به جهانی‌تر شدن بسکتبال پایه‌ریزی کرده بود.

دستاوردهای بسکتبال جام جهانی و بازیکنان بین‌المللی در NBA کاملاً دو سویه بود.

بازیکنان بین‌المللی بعد از NBA در ترکیب تیم‌های ملی درخشش تازه‌ای را شروع کردند که ابعاد جهانی بسکتبال را گسترده‌تر کرد.

بازیکنان بین‌المللی در رقابت‌های جهانی و المپیک برای ورود به بالاترین سطح بسکتبال، NBA استفاده می‌کنند. از طرفی این رقابت‌ها می‌تواند عرصه‌ای باشد برای پیوستن به لیگ‌های اروپایی.

قبل و بعد بازی‌های جهانی 2010 ترکیه، حامد حدادی از NBA و ارسلان کاظمی از NCAA برای تیم ایران بازی کردند و صمد نیکخواه بهرامی، تجربیات بیشتری را در تیم‌های فرانسوی اندوخته بود.

حامد حدادی از رویداد المپیک برای رفتن به NBA بهره گرفت و نگاه آسیا را به بسکتبال جهانی تغییر داد که تا پیش از آن ستارگان چینی این مأموریت را بر عهده گرفته بودند.

بازیکنان بین‌المللی با نزدیک‌تر شدن به بسکتبال NBA پیشرفت‌های بیشتری به لحاظ روانی، اعتماد به نفس خود و سایر اعضای تیم دارند.

امروزه با رشد تعداد این بازیکنان در NBA، انگیزه‌ها با ایجاد فرصت برای رسیدن به سطح اول بسکتبال دنیا بیشتر شده است. رقابت‌های 2010 بار دیگر فرصتی برای بازیکنانی از آفریقا، آسیا، اروپا و اقیانوسیه به وجود آورده بود تا وارد چالش جدید شوند و در اوضاع جهانی و دامنه‌ی همه گیر شدن بسکتبال، عرض اندام کنند…

این مطلب را هم مطالعه کنید؛  تکلیف اعضای دو تابعیتی یا دارای کارت اقامتی کشوری دیگر در انتخابات بسکتبال چیست؟ / انصراف!

اولین داور جام جهانی

هروس آوانسیان داور ایران در رقابت‌های جهانی بسکتبال 2010 ترکیه بود.

بسکتبالیست دهه‌ی 60 بعد از دوران بازی، داور بسکتبال شد. وی بعد از تجربیات مؤفقی که در قضاوت بازی‌های جهانی و المپیک کسب کرده بود، به عرصه بازی‌های ترکیه وارد شد.

آوانسیان برای رقابت‌های جهانی 2006 ژاپن هم سوت زده بود که بازی لبنان – فرانسه با پیروزی و شگفتی‌سازی (73-74) لبنان همراه شد.

او در رقابت‌های ترکیه، برای بازی‌هایی که در ازمیر برگزار شد در لباس قضاوت به میدان رفت.(ترک‌ها دور گروهی را در ۴ شهر میزبان بودند).

آوانسیان همچنین در رقابت‌های جهانی 2010، به ترتیب بازی کانادا با لبنان، اسپانیا با نیوزلند، فرانسه با کانادا، اسپانیا با لبنان و نیوزلند با فرانسه را قضاوت کرد.

آوانسیان در تورنمنت‌های جهانی و بازی.های المپیک که بسکتبال ایران حضور نداشت هم یک پای قضاوت‌ها بود مثل رقابت‌های پسران زیر 23 ساله جهان (2005 آرژانتین) یا انتخابی المپیک زنان ( 2012 آنکارا).
(سال 2005 تیم ایران برای رقابت‌های جهانی به خاطر قهرمانی در آسیا برگزیده شد اما بنا به دلایل سیاسی در آرژانتین حضور نیافت).

یک بار «لوبو میرکوتلبا» مدیر اجرایی فیبا درباره او گفته بود برای دعوت هروس آوانسیان به مسابقه‌های مختلف جهانی، عملکرد او در قضاوت‌ها قابل قبول بود نه صرفاً حضور یا همراهی با تیم ایران….

در پایان رقابت‌های جهانی بسکتبال 2010 ترکیه، حامد حدادی با میانگین 20 امتیاز، امتیازآورترین بازیکن ایران شد. بعد از او ارسلان کاظمی با 12 امتیاز در هر مسابقه، نفر دوم لقب گرفت. مهدی کامرانی با میانگین 9.4 امتیاز، جواد داوری 5.4 و اوشین ساهاکیان با 4.7 امتیاز، دیگر امتیازآوران ایران بودند.

در ریباند حامد حدادی با ( 8.6) و ارسلان کاظمی (7.4) اول و دوم و اصغر کاردوست (3.8) به اتفاق اوشین ساهاکیان (3.3) و جواد داوری (2.6) در رتبه.های بعدی قرار گرفتند.

در پاس منجر به گل، داوری با 2.4، مهدی کامرانی 2.2، داودی یک، حدادی 0.8 و داورپناه 0.7 ، نفرات اول تا پنجم تیم ملی شدند.

در بین امتیازآوران در هر بازی جام جهانی ۲۰۱۰، نام #حامد_حدادی در رتبه ششم بعد از اسکولا(آرژانتین)، پنی (نیوزلند) دورانت (آمریکا) دلفینو (آرژانتین) و جیان لیان (چین) قرار گرفت.

در ریباند، نام حامد حدادی در مجموع بازی‌ها دوم و ارسلان کاظمی هم در جمع 10 نفر برتر بود.

حدادی در بلاک شات هم دوم شد و ارسلان کاظمی نیز لقب نفر اول توپربایی در این دوره از بازی ها را به خود اختصاص داد.

چهاردهم بهمن 1392 گروه‌بندی جام جهانی بسکتبال 2014 اسپانیا در بارسلونا انجام شد تا تیم‌های شرکت کننده، حریفان خود را در دور مقدماتی بشناسند.

ایران به همراه تیم‌های اسپانیا، مصر، صربستان، برزیل و فرانسه در گروه A این دوره از رقابت‌ها قرار گرفت.
در این میان برزیل، تیمی بود که ما در رقابت‌های ۲۰۱۰ نیز با آن هم گروه بودیم.

ایران 5 مسابقه خود را باید در مرحله مقدماتی، در سالن ۷۵۰۰ نفری شهر گرانادا که از شهرهای جنوب اسپانیاست برگزار می‌کرد.

هفدهمین دوره جام جهانی بسکتبال، در سال 2014 برای نخستین بار با نام «جام جهانی» در بازه زمانی 15 روزه و در ۶ شهر اسپانیا برگزار شد. (تا پیش از آن به نام رقابت‌های جهانی بود).

مادرید، بارسلونا، گرانادا، بیلبائو، سویل و لاس پالماس، میزبان مسابقات جام جهانی بسکتبال ۲۰۱۴ شدند.

گروه A: اسپانیا، مصر، ایران، صربستان، برزیل و فرانسه.

گروه B: آرژانتین، سنگال، فیلیپین، کرواسی، پورتوریکو و یونان.

گروه C: آمریکا، فنلاند، نیوزلند، اوکراین، جمهوری دومنیکن و ترکیه.

گروه D: لیتوانی، آنگولا، کره جنوبی، اسلوونی، مکزیک و استرالیا.

رده‌بندی این دوره:
آمریکا، صربستان، فرانسه … ایران بیستم.

میزبانی اسپانیا

برای میزبانی جام جهانی بسکتبال 2014 ابتدا اسپانیا، فرانسه، دانمارک، روسیه، عربستان سعودی، قطر، ایتالیا، یونان و چین ثبت نام کردند که در مرحله پایانی اسپانیا، ایتالیا و چین باقی ماندند. اسپانیا در سال2007 میزبان قهرمانی اروپا بود، چین در سال 2009 میزبانی آسیا را داشت و ایتالیا نیز در سال 2007 قهرمانی زنان قاره سبز را میزبانی کرد که در نهایت اسپانیا توانست میزبانی را به دست آورد.

چین در مرحله اول رای‌گیری کنار رفت و سپس اسپانیا با کسب 11 رأی برابر 7 رأی ایتالیا میزبان شد.

6 سالن منحصر به فرد بسکتبال در 6 شهر، میزبان جام جهانی 2014 شدند تا پذیرای بهترین‌های جهان باشند.

سالن مونیسیپال گرانادا میزبان گروه نخست جام بود که ایران در آن قرار داشت. این سالن 7500 نفری تجربه میزبانی قهرمانی اروپا در سال 2007 را داشت. ( یک سال بعد المپیاد زمستانی 2015 نیز در آن برگزار شد).

بارسلونا میزبان مرحله یک هشتم پایانی جام جهانی با 16 تیمی بود که از 4 گروه نخست صعود کرده بودند.

مادرید از مرحله یک چهارم پایانی میزبان 8 تیم برتر بود و مراحل نیمه نهایی و نهایی نیز در همین شهر برگزار ‌شد.

تیم ملی بسکتبال ایران در ماههای باقیمانده به جام جهانی 2014 اسپانیا، سرگرم بازی‌های تدارکاتی بود. فیبا هم جدول بازی‌های دوستانه را تهیه کرده بود که ایران شرایط بدی نداشت.

همان زمان فیبا نوشت لیتوانی با 10 برد از 10 بازی دوستانه، در صدر است. تیم ملی بسکتبال هم در همان ایام در تورنمنتی در اسلوونی مقابل لیتوانی به میدان رفت.

تیم ملی تا قبل از تورنمنت اسلوونی 15 بازی تدارکاتی انجام داده بود که حاصلش 8 برد و 7 باخت بود.

۱۲ بازیکن ایران در دیدارهای جام جهانی 2014:

صمد نیکخواه‌بهرامی، مهدی کامرانی، حامد آفاق، حامد حدادی، اوشین ساهاکیان، اصغر کاردوست، ارسلان کاظمی، روزبه ارغوان، محمد جمشیدی، بهنام یخچالی، سجاد مشایخی و آرمان زنگنه.

ایران با قهرمانی در جام ملت‌های 2013 آسیا در مانیل، سهمیه حضور مستقیم در جام جهانی بسکتبال را به دست آورد. مهمت بچیروویچ سرمربی تیم ملی پیش از بازی‌ها گفته بود که هدف تیم ایران جام جهانی نیست بلکه بازی‌های آسیایی (کره 2014) اهمیتش بیش از جام جهانی است! که این حرف او در آن زمان برای خیلی‌ها قابل قبول نبود…

بعد از یک برد ایران در تورنمنت بسکتبال تورون لهستان، کار ملی‌پوشان در بازی‌های تدارکاتی این کشور به پایان رسید و آنها به اسلواکی رفتند.

یک برد برابر پرتغال (69-55) و دو باخت مقابل لهستان و سوئد پایان کار تیمی بود که خود را برای بازی‌های جام جهانی 2014 اسپانیا آماده می‌کرد. تیم ملی برای سفر به لهستان ابتدا با مشکل گرفتن روادید این کشور روبرو شد اما تیم، بعد از چند ساعت اقامت در لهستان با تیم ملی سوئد بازی کرد و 75 بر 58 باخت. دیداری در غیاب مهدی کامرانی و حامد حدادی.

ملی‌پوشان دومین بازی را از پرتغال بردند، اما روز سوم به لهستان باختند. ایران مقابل لهستان 83 بر 70 مغلوب شد و در بین چهار تیم در جای سوم ایستاد.

در پایان مسابقه با لهستان، صمد نیکخواه بهرامی، کاپیتان تیم ملی با 20 و مهدی کامرانی با 17 امتیاز بهترین‌های تیم ایران بودند. تیم ملی بعد از لهستان در سفری زمینی به اسلواکی رسید و در این کشور اردو زد.

تعدادی از بازیکنان به دلیل خستگی از این نحوه‌ی تدارکات تیم ناراضی بودند و اعتراض کردند با وجود این، تیم ملی در دیدار نخست خود 64 بر 57 به اسلواکی باخت.

در اواسط مرداد 1393، تیم ملی بسکتبال که تا چند روز بعدش باید در جام جهانی 2014 اسپانیا به میدان می‌رفت برابر اسلواکی قرار گرفت.

تیم ایران در اولین بازی با اسلواکی با 7 امتیاز اختلاف شکست خورد اما دومین دیدار تدارکاتی خود را با این تیم با برد پشت سر گذاشت.

این دومین پیروزی بازیکنان مهمت بچیروویچ در طول پنج دیدار تدارکاتی بود که ملی‌پوشان تا آن روز موفق به برگزاری آن شده‌ بودند.

تیم ملی 89 بر 77 میزبان خود را شکست داد در حالی که نیمه نخست نیز با برتری 44 بر 31 ایران به پایان رسیده بود.

بعد از این بازی‌ها تیم ملی به ایران بازگشت و دوباره در 30 مرداد 1393 برای حضور در تورنمنت اسلوونی روانه این کشور شد.

این بار عرفان نساج‌پور، آرن داودی و یونس لاله‌زاده هم به همراه ۱۲ نفر دیگر، تیم ملی را همراهی می‌کردند.

پنجشنبه 30 مرداد 1393:

ایران 69 – اسلوونی77

جمعه 31 مرداد:

ایران 67 – لیتوانی 80

شنبه اول شهریور:

ایران 57 – برزیل 92

یک هفته بعد از این تورنمنت، تیم ایران در جام جهانی 2014 به میدان رفت…

ترکیب ایران

از ترکیب تیم ملی بسکتبال در رقابت‌های جهانی سال 2010، بازیکنانی چون حامد حدادی، ارسلان کاظمی، مهدی کامرانی، اوشین ساهاکیان و اصغر کاردوست در ترکیب تیم ایران برای جام جهانی 2014 اسپانیا به میدان رفتند.

صمد نیکخواه بهرامی و حامد آفاق که رقابت‌های ترکیه را بخاطر مصدومیت از دست داده بودند، در ترکیب تیم ملی قرار گرفتند.
در کنار این بازیکنان، روزبه ارغوان به همراه محمد جمشیدی، بهنام یخچالی، سجاد مشایخی و آرمان زنگنه ۱۲ بازیکن تیم ملی در جام جهانی ۲۰۱۴ بودند.

ایران در 18 بازی تدارکاتی تا پیش از جام جهانی 2014 به میدان رفت که نصف این رقابت‌ها را در آسیا برگزار کرده بود.. حتی تعداد بازی‌های تدارکاتی ایران از حریفانی مانند اسپانیا و صربستان در جدولی که فیبا ارائه داد بیشتر بود. با این حال تمرکز بازی‌های تدارکاتی بیشتر روی بازی‌های انجام شده در لهستان، اسلواکی و اسلوونی بود که ملی‌پوشان با تیم‌های قدرتمندی روبه رو شدند…

در جام جهانی 2014 بسکتبال، تیم ایران در نخستین بازی خود مقابل اسپانیا، میزبان مسابقات به میدان رفت که با نتیجه 90 بر 60 باخت.

اسپانیا در آن روزگاران، قهرمانی اروپا در سال ۲۰۱۱ و رده دوم رنکینگ جهانی را در اختیار خود داشت.

چهار کوارتر این بازی به ترتیب با نتایج ۲۷ بر ۱۸، ۲۱ بر ۱۵ ، ۲۲ بر ۱۷ و ۲۰ بر ۱۰ به سود ملی‌پوشان بسکتبال اسپانیا رقم خورد.

مهدی کامرانی با ۱۸ امتیاز و تاثیرگذاری ۱۷، موثرترین و امتیازآورترین بازیکن تیم ملی بود.

حامد حدادی نیز با ۱۶ امتیاز، ۱۵ ریباند و تاثیرگذاری ۱۴، به عنوان دومین بازیکن موثر تیم ایران در مجموعه آمار این بازی قرار گرفت.

تقابل حدادی در این دیدار با برادران گسول بسیار دیدنی بود. پائو و مارک گسول به ترتیب 33 امتیاز و 15 امتیاز گرفتند. مارک، هم‌تیمی سابق حامد در ممفیس، 10 ریباند و اما حدادی با 15 ریباند نامش را در میان برترین‌های این بازی ثبت کرد.

ریکی روبیو در ترکیب ماتادورها 5 اسیست در مقابل 4 پاس منجر به گل صمد نیکخواه بهرامی داشت. صمد و محمد جمشیدی به ترتیب 9 و 8 امتیاز گرفتند و نخستین تجربه‌ی جام جهانی این دو بازیکن در ملاقات با ماتادورهای صاحب سبک در بسکتبال جهان شکل گرفت.

شروع خوب

همیشه بعد از قرعه‌کشی رویدادهای مهم، رسانه‌ها به دنبال گروه مرگ هستند.

در جام جهانی 2014 بسکتبال، با حضور تیم‌های اسپانیا، فرانسه، صربستان و برزیل گروه A، به گروه مرگ تبدیل شد. ایران در این گروه بعد از باخت به اسپانیا در دومین بازی به دیدار برزیل رفت. تیم‌هایی که در رقابت‌های جهانی 2010 مقابل هم بازی کرده بودند.

این بازی را 79 به 50 باختیم.

بسکتبالیست‌های ما شروع خوبی داشتند و 13 بر 5 جلو افتادند. برزیل وقت استراحت گرفت و بعد از ورود «نِنِه» به زمین، برزیل اختلاف امتیازات را جبران کرد اما کوارتر اول با نتیجه‌ی 18 بر 17 به سود ایران به پایان رسید.

ترنورهای تیم ایران در وقت دوم کار دست‌مان داد که به کسب امتیاز برزیلی‌ها در ضدِحمله انجامید.

ما این وقت را 23 – 6 باختیم.

کوارترهای سوم و چهارم نیز با برتری برزیل، 21 بر 12 و 18 بر 14 به پایان رسید. تیم ایران 24 ترنور داشت. گارسیا، اسپلیتر و باربوسا امتیازآوران تیم حریف بودند.

محمد جمشیدی با 13 امتیاز، امتیازآورترین بازیکن تیم بود و مهدی کامرانی هم 11 امتیاز به جمع امتیازات ایران اضافه کرد….

تیم ملی بسکتبال ایران در سومین بازی خود در جام جهانی 2014 اسپانیا در یک بازی سخت مقابل صربستان شکست خورد.

نتیجه این دیدار که سرمربی صرب‌ها روز قبل پیش‌بینی کرده بود تیمش بازی سختی مقابل ایران دارد، 83 به 70 تمام شد اما ملی‌پوشان، بازی قدرتمندانه‌ای را به نمایش گذاشتند.

تیم ملی کوارتر اول را 21 بر 18 به حریف صاحب سبک خود واگذار کرد و در کوارتر دوم نیز با نتیجه نزدیک 21 بر 20 باخت.

نیمه نخست با کمترین اختلاف ( 42 بر 38) به پایان رسید. 16 بر صفر صرب‌ها بازی نیمه اول بچه‌ها را خراب کرد اما کوارتر چهارم را بازیکنان ایران، شجاعانه‌تر شروع کردند و بازی را با نتیجه 19 بر 16 به سود خود به پایان رساندند.

از مجموع امتیازات تیم ملی، 49 امتیاز توسط حامد حدادی (29) و صمد نیکخواه بهرامی(20 امتیاز) کسب شد.
صمد کارش را با 7 اسیست تمام کرد. در تیم صربستان #بلیکا نبرد جانانه‌ای با 18 امتیاز و 10 ریباند مقابل حدادی داشت و بوگدانوویچ هم با 16 امتیاز از بهتری‌نهای تیمش بود.

مسابقه دو تیم در ادامۀ بازی‌های جام جهانی، دهم شهریور 1393 در گرانادا اسپانیا برگزار شد.

مثل بازی‌های جهانی 2010 ترکیه یک پیروزی دیگر در جام جهانی 2014 بسکتبال در انتظار تیم ملی بود.
مصر، تیمی که تعداد بردهای ایران را در جام جهانی به عدد 2 رساند.

بعد از پیروزی بر تونس در 2010، ملی‌پوشان با برتری 88 بر 73 مقابل مصر به این مهم رسیدند.

این چهارمین دیدار قهرمان آسیا در جام جهانی 2014 مقابل نایب قهرمان آفریقا بود.

مهدی کامرانی، حامد آفاق، صمد نیکخواه بهرامی، اوشین ساهاکیان و حامد حدادی به میدان رفتند و شروعی طوفانی داشتند؛ 12-0.

آرمان زنگنه هم در ادامه برای ایران خوب بازی کرد.

صمد نیکخواه بهرامی با پرتاب‌های 3 امتیازی (6 از 9) و کسب 24 امتیاز موفق‌ترین ملی.پوش ما در این بازی بود.

6 اسیست او با 15 ریباند حامد حدادی جای تردید نگذاشت که چرا باشگاه رئال مادرید همانجا پیشنهادی را به حامد مطرح کرده بود.

او با ثبت 23 امتیاز، نامش را در میان برترین‌ها قرار داد. اوشین ساهاکیان و حامد آفاق با 14 و 12 امتیاز دیگر برترین‌های ایران بودند.

ایران با 41 ریباند در مقابل 32 ریباند حریف، قدرتش را در زیر سبدها به رخ کشید…

اتفاق شیرین

خداحافظی ایران با جام جهانی 2014 بسکتبال در اسپانیا با یک اتفاق خوب و خاطره‌ای شیرین همراه شد.

باخت 81 بر 76 به فرانسه اما طی یک بازی دلیرانه از سوی ملی‌پوشان.

ملی‌پوشان در دو کوارتر تیم برتر میدان شدند.

تیم ملی بسکتبال در آخرین دیدار در گروه A بعد از 3 باخت و یک پیروزی؛ مقابل فرانسه نتیجه را واگذار کرد و در گروه خود بالاتر از مصر، چهارم شد.

تیم ایران در وقت نخست با درخشش صمد نیکخواه بهرامی، حامد حدادی و مهدی کامرانی 23 بر 13 پیش افتاد.

صمد 9 امتیاز اول را کسب کرد.

فرانسه در وقت دوم نتیجه را 24-10 تغییر داد تا نیمه با برتری 37 بر 33 به سود قهرمان اروپا پایان یابد.

26 بر 16 برتری خروس‌ها در کوارتر سوم بود تا اینکه دوباره موتور گلزنی ایران به کار افتاد.

ایران با برتری 27 بر 18 در مجموع متحمل به باخت شد که خاطره‌ای شیرین از جام جهانی 2014 را ثبت کرد.

در آمار پایانی، نیکخواه بهرامی با 23 امتیاز، حامد حدادی با 22 امتیاز و 15 ریباند و مهدی کامرانی با 17 امتیاز و 5 اسیست، بهترین بازیکنان میدان بودند.

حامد آفاق با 10 امتیاز، خودش را به جمع برترین‌های این مسابقه رساند…

در جام هفدهم که اسپانیا میزبان 24 تیم بسکتبال جهان بود ایران در گروه نخست این مسابقات به کار خود پایان داد. ایران با اسپانیا (نائب قهرمان المپیک لندن و میزبان مسابقات)، فرانسه (قهرمان اروپا)، صربستان (تیم یازدهم جهان)، برزیل (تیم دهم جهان) و #مصر (نائب قهرمان آفریقا) بازی کرد (رتبه بندی متعلق به سال 2014 است) و با 4 باخت و یک برد در مکان بیستم قرار گرفت.

آمریکا که در سال 2010 قهرمان رقابت‌های جهانی شده بود، بعد از قهرمانی در اسپانیا به رکورد یوگسلاوی سابق با 5 قهرمانی رسید. از سال 1950 که رقابت‌های جهانی بسکتبال آغاز شد ابتدا کشورهای آمریکای جنوبی و خود آمریکا پیشتاز بودند تا اینکه قدرت‌هایی به نام یوگسلاوی و شوروی پا به میدان گذاشتند. بعد از فروپاشی شوروی و تجزیه یوگسلاوی رقابت این تیم‌ها با تیم‌های جدید مثل کرواسی، صربستان و لیتوانی آغاز شد.

رده‌بندی: آمریکا، صربستان، فرانسه، لیتوانی، اسپانیا، برزیل، اسلوونی و ترکیه.

به این ترتیب تیم ایران سال 2014 با سه تیم اول تا سوم دنیا بازی کرد.

جام جهانی بسکتبال 2014 با بازی‌های نزدیک و نمایش دیدنی چهره‌های بسکتبال کشور‌ها در اسپانیا خاتمه یافت. اسپانیا با علاقه‌ی زیاد به ورزش از جمله بسکتبال، میزبان جام هفدهم ، بازی‌های باشکوهی را برگزار کرد. خیلی از اسپانیایی‌ها منتظر مدال از بازی‌های خانگی بودند اما محقق نشد. آنها به فرانسه باختند و با یک باخت از رسیدن به نیمه‌پایانی جام بازماندند و در مکان پنجم قرار گرفتند.

سال 2014 طرفداران بسکتبال شاهد ظرفیت‌های تازه‌ای از بسکتبال آفریقا و آسیا بودند. سنگال، برای اولین بار در تاریخ خود، در دور مقدماتی پورتوریکو (82-75) و سپس کرواسی را (77-75) شکست داد.

(پورتوریکو رقیب ایران در جام جهانی 2019).
فیلیپین، با آندره بلچ در «سویل» اسپانیا به کرواسی در اُورتایم باخت و با 4 امتیاز مغلوب آرژانتین شد. آنها تنها پیروزی خود را در وقت اضافی مقابل سنگال به دست آوردند. مقابل پورتوریکو هم با اختلاف نزدیک 77 بر 73 باختند…

(زمان انتشار این بخش از گزارش 8 شهریور 1393 همزمان با برگزاری هفدهمین دوره جام جهانی بسکتبال بود).

۴۵ بازیکن فعلی لیگ NBA در جام جهانی بسکتبال ۲۰۱۴ حضور دارند که رکوردی جدیدی محسوب می‌شود. تعداد بسکتبالیست‌های NBA که در جام جهانی ۲۰۱۰ ترکیه حضور داشتند، ۴۴ نفر بود. مجموع بازیکنان حاضر در جام جهانی بسکتبال اسپانیا که تجربه‌ی حضور در ان بی ای را دارند، ۷۵ نفر است.

جام جهانی بسکتبال ۲۰۱۴ همچنین صحنه‌ی نمایش ۱۷ بازیکن از انتخاب‌های سابق درفت NBA خواهد بود که حق امتیاز آنها در اختیار تیم‌های ان بی ای است. ارسلان کاظمی یکی از این ۱۷ نفر است. به این ترتیب تعداد بازیکنان فعلی، سابق و انتخاب‌های درفت NBA که در جام جهانی حضور دارند، ۹۲ نفر است.

۲۱ تیم از ۲۴ تیم شرکت کننده در جام جهانی بسکتبال، حداقل یک بازیکن با تجربه حضور در NBA یا درفت شده، در ترکیب خود دارند و بازیکنان ۲۲ تیم لیگ NBA نیز، در ترکیب تیم‌های ملی خود در این مسابقات حاضرند.

تیم اسپانیا با 6 بازیکن در NBA، بیشترین بازیکنان شاغل در این لیگ را در جام جهانی 2014 بسکتبال داشت.

آرژانتین:لوییس اسکولا/ایندیانا و پابلو پیرجیوونی/نیویورک

استرالیا:کامرون بیرزتو/شیکاگو، متیو دلاویدوا/کلیولند، دانته اکسام و براک موتوم/یوتا.

برزیل: اندرسون ورجائو/کلیولند، تیاگو اسپلیتر/سن آنتونیو و نِنِه هیلاریو/واشنگتن.

کرواسی: بویان بوگدانویچ/بروکلین و دامیان رودژ/ایندیانا.

دومنیکن: فرانسیسکو گارسیا/هیوستون.

فنلاند: اریک مورفی/کلیولند.

فرانسه: فورنیر/اورلاندو، نیکلاس باتوم/پورتلند، بوریس دیاو/سن آنتونیو و رودی گوبرت/یوتا.

یونان: کوستاس پاپانیکولا/هیوستون، نیک کلیفس/ممفیس و یانیس آنتوتوکومبو/میلواکی.

لیتوانی: دوناته موتیجیونس/هیوستون و یوناس والنچیونس/تورنتو.

مکزیک: خورخه گوتیرز/بروکلین.

پورتوریکو: جی جی باریا/مینه سوتا.

سنگال: گرگی جِنگ/مینه سوتا.

اسلوونی: گران دراگیچ/فینیکس.

اسپانیا: پائو گسول/شیکاگو، مارک گسول/ممفیس، ریکی روبیو/مینه سوتا، خوزه کالدرون/نیویورک، سرج ایباکا/اوکلاهما و ویکتور کلور/پورتلند.

ترکیه: عمر آشیک/نیواورلینز…

تیم آمریکا با پنجمین قهرمانی خود در تاریخ رقابت‌های بسکتبال جهان، نسخه‌ی دیگری از جام «نای اسمیت» را از جام جهانی 2014 اسپانیا به خانه برد.

کاپ «جام جهانی»

جام نای اسمیت به قهرمان مردان جام جهانی بسکتبال اعطا می‌شود و به افتخار مبدع بسکتبال، جیمز نای اسمیت نامگذاری شده است.

این جام برای نخستین بار به برنده مسابقات قهرمانی جهان در سال 1967 اعطا شد. مسابقاتی به میزبانی اروگوئه و با قهرمانی تیم شوروی.

جام نای اسمیت در سال 1998 تغییر کرد و با تغییرات جدید به یوگسلاوی اعطا شد که در آن دوره قهرمان مسابقات جهانی بسکتبال در آتن (یونان) شده بود.

نسخه‌ی جدید جام را دو بار یوگسلاوی(1998 و 2002) یک بار اسپانیا (2006) و دو بار آمریکا ( 2010 و 2014) بردند.

نسخه کنونی این جام اما برای نخستین بار در جام جهانی بسکتبال 2019 به تیم قهرمان، اسپانیا، اهداء شد.
شوروی و یوگسلاوی هر کدام 3 بار و آمریکا دو بار از سال 1967 تا 1994، نسخه‌ی اول جام نای اسمیت را تصاحب کرده بودند.

کاپ«جام جهانی» بسکتبال 2014 اسپانیا، قبل از آغاز رقابت‌ها، در تور Trophy Tour as the Naismith Trophy که از نیواورلئان آمریکا شروع شده بود، در کشورهای برگزیده نمایش داده شد.

مکزیک، پورتوریکو، آرژانتین، ایتالیا، کرواسی، صربستان، یونان، لیتوانی، فنلاند، ترکیه و فیلیپین، اماکن خاص و تاریخی با نمادهای شهری خود را برای پذیرایی از کاپ «جام جهانی» 2014 آماده کرده بودند.

در فوریه 2014، جایزه نای اسمیت در بازی NBA All-Star در نیواورلئان به نمایش درآمد و حیرت بزرگی را به وجود آورد. زیرا تعدادی از ستاره‌های بین‌المللی با هیجان زیاد در مورد بازی در مسابقات تابستانی FIBA در جام جهانی بسکتبال اسپانیا صحبت می‌کردند.

در تور 150 روزه جام حهانی، فدراسیونهای ملی که میزبان بودند در مراسم باشکوه استقبال از جام نای اسمیت، فرصت را مغتنم شمرده و از آن برای ارتقاء مشارکت و غنی سازی فعالیت‌ها و با هدف تجلیل از بسکتبال استفاده کردند. بازیکنان تیمهای ملی گذشته و حال این کشورها در کنار جام جهانی 2014 عکس یادگاری انداختند و خاطرات خود را از جام به اشتراک گذاشتند…

ایران در رونمایی کاپ«جام جهانی 2014 اسپانیا» نماینده داشت اما این جام به ایران نیامده بود. (در سال‌های 2019 و 2023 شاهد رونمایی کاپ جام جهانی در ایران بودیم).
تیم ملی بسکتبال بعد از قهرمانی در جام ملت‌های 2013 آسیا، برای دومین بار مسافر جام جهانی شده بود.

برند PEAK یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های تولید کننده محصولات ورزشی چین که تیم ملی بسکتبال لباس این برند را می‌پوشید پیش از جام جهانی 2014 اعلام کرد که تیم‌های ملی استرالیا، ایران، نیوزیلند و صربستان در جام جهانی بسکتبال 2014 از محصولات این شرکت استفاده می‌کنند.

همزمان با این خبر، کاپ «جام جهانی» بسکتبال بعد از پشت سر گذاشتن تور اروپایی خود وارد چین و شهر«ووهان» شد. سفر کاپ جام جهانی بسکتبال، قسمتی از برنامه‌های تبلیغاتی فدراسیون جهانی بسکتبال و برند «PEAK» شریک ورزشی این فدراسیون بشمار می‌رفت. در مراسم رونمایی از این کاپ در ووهان، #رضا_مشحون، مدیر تیم‌های ملی بسکتبال به نمایندگی از ایران حضور داشت. روز 29 تیر 1393 برند PEAK (پیک) از این فرصت استفاده و از کاپ در حضور نمایندگان تیم‌هایی که پیراهن این برند را در جام جهانی 2014 اسپانیا می‌پوشیدند، رونمایی کرد….

این مطلب را هم مطالعه کنید؛  آقای داوری تیم 101 جهان تیم درجه سوم شاید هم چهارم آسیاست / ادامه سریال ناکامی‌های بسکتبال این بار در دوحه

بعد از جام جهانی 2014 اسپانیا، پاتریک بائومن دبیرکل فقید فدراسیون جهانی بسکتبال با هدف ارتقای سطح بسکتبال به ویژه در بین تیم‌های آفریقایی و آسیایی، پیشنهاد افزایش تیم‌های جام جهانی بسکتبال از 24 تیم به 32 تیم در سال 2019 را مطرح کرد. همچنین مقرر شد بازی‌ها به جای 2018 با یک سال بیشتر در سال 2019 برگزار شود تا دیگر با جام جهانی فوتبال تلاقی پیدا نکند. همچنین بازی‌های مقدماتی در پنجره‌های انتخابی دو سال قبل از جام جهانی راه اندازی شود.

این برنامه‌ریزی، بسیاری از کشورها را درگیر رویداد بزرگ جام جهانی می‌کند.

تیم‌های ملی با این طرح بازیکنان بین‌المللی بیشتری به غیر از بازیکنان شاغل در NBA خواهند ساخت.

تیم‌ها صاحب شانس‌های بیشتری خواهند شد و در صورت نتیجه‌گیری به محبوبیت بسکتبال در کشورهای خود کمک می‌کنند. بسیاری این طرح را کپی‌برداری از جام جهانی فوتبال قلمداد می‌کنند. با وجود این 32 تیمی شدن جام جهانی بسکتبال، تیم‌های سطح خوب بسکتبال اروپا را به این رقابت‌ها گسیل می‌کند که شانس بیشتری دارند تا از گروههای خود صعود کنند…

مروری بر حضور بسکتبال ایران در ادوار جام جهانی / با نگاهی به اتفاقات بسکتبال جهان

برای نخستین بار، جام جهانی 2023، در سه کشور ژاپن، اندونزی و فیلیپین برگزار می‌شود. چین آخرین میزبانی بود که جام جهانی را تا سال 2019 به تنهایی برگزار کرد. از شماره بعد به حضور ایران در این رقابت‌ها نگاهی می‌‌اندازیم.

جام جهانی مشترک به مانیل، جاکارتا و اوکیناوا سپرده شد در حالی که اروگوئه و آرژانتین نیز کاندیداهای میزبانی مشترک جام جهانی 2023 بودند. فیلیپین در سال 1978 و ژاپن در سال 2006 میزبان بودند، اما اندونزی برای نخستین بار میزبان جام جهانی است.

این برای نخستین بار است که سه کشور، میزبانی جام جهانی را تقبل کرده‌اند اما در عین حال میزبانی‌های مشترک کشورها نشان از مشکلات لجستیکی برای برپایی رقابت‌های 32 تیمی دارد.

فیبا با تغییر زمان ‌بازی‌ها از 2018 به 2019، برنامه‌ریزی مثبتی برای میزبانی چین داشت. علاوه بر آن چینی‌ها در میزبانی از رقابت‌های بزرگ (المپیک 2008)، کمبودها را بهبود بخشیدند و در 8 شهر از تیم‌های جام جهانی بسکتبال میزبانی کردند. در کنار استادیوم‌ها و برندها، تبلیغات و بازاریابی که سال‌هاست بسکتبال چین دارد…

درسال 1986 دراسپانیا، اولین باربود که 24 تیم دررقابت‎های جهانی شرکت کردند.

پس از آن، FIBA با 16 تیم، مسابقات را در دوره‌های به فاصله 4 سال ادامه داد. همان سال آلمان‌غربی برای آخرین بار با این نام در سطح رقابت‌های جهانی شرکت کرد و بعد از فروپاشی دیوار برلین و نظام شرق، تیم‌های بیشتری در دهه 90، ورود به بازی‌ها را تقاضا کردند.

افزایش تیم‌ها درسال 2006 بی‌ارتباط با شوروی یا یوگسلاوی سابق نمی‌توانست باشد که 15 کشوراز خاک شوروی و 7 کشور از خاک یوگسلاوی مستقل شده بودند.

تیم‌های بیشتری از مناطقی به بسکتبال اضافه شدند که همراه خود دستاوردها و پیشرفت‌های تازه‌ای آوردند و باعث رقابت‌های بهتری شدند. اضافه کردن تیم‎های بیشتر به اضافه بازی‎های بیشتر.. از طرفی بهترین تیم‌هایی که بازیکنان‌ NBA داشته باشند مستحق دریافت پاداش بهتری هستند. اروپا و NBA، باعث می‌شوند تا جام جهانی، بازی‌های با کیفیت بهتری داشته باشد. به ویژه اروپا که با یورولیگ عمیقاً روی بسکتبال کار می‌کند…

پنجره‌های جام جهانی

سوم آذر 1396، تیم ملی بسکتبال در نخستین بازی‌ در مقدماتی جام جهانی 2019به عراق 74بر 66 باخت. این نتیجه در حالی رقم خورد که ساعاتی قبل از بازی، رییس فدراسیون بسکتبال از سمت خود استعفا کرد.

محمود مشحون که ماه‌های پر حاشیه‌ای را در فدراسیونش سپری کرده و با انتقادات گسترده‌ای روبه رو بود، با توجه به منع فعالیت بازنشسته‌ها، از سمت خود کنار رفت. اما مهم‌ترین خبر روز بسکتبال ایران، کناره‌گیری قابل پیش بینی مشحون نبود زیرا ناکامی تیم ملی ایران در برابر عراق در اردن، هواداران این رشته ورزشی را بهت زده کرد.

خبرگزاری ایسنا بعد از باخت از قول یکی از مسئولین تیم نوشت ملی پوشان ایران پیش از آغاز دیدار با عراق، اسیر مسمومیت و بیماری شده بودند.

سجاد مشایخی، فرید اصلانی، محمد حسن‌زاده، نوید نیکتاش، اوشین ساهاکیان، روزبه ارغوان، محمد جمشیدی، ارسلان کاظمی، کیوان ریاعی، امیر صدیقی، آرمان زنگنه و علی الله‌وردی بازیکنان ایران بودند.
حامد حدادی(قرارداد با چین) و بهنام یخچالی(مصدوم) با تیم نبودند و صمد نیکخواه بهرامی نیز در ادامه کنارگذاشته شدنش از سال قبل، در پنجره اول رقابت‌های انتخابی نبود.
ضمن آنکه تیم با تأخیر مثل دیرکرد صدور روادید ارسلان کاظمی، در اردن جمع شد.

ایران درگروه D انتخابی جام جهانی 2019 بسکتبال با عراق، قزاقستان و قطر بازی کرد.
تیم ایران سوم آذر در «امان» پایتخت اردن به عنوان میزبان ثالث با توجه به ناآرامی‌های سیاسی درعراق به مصاف تیم‌ملی این کشور رفت و 6 آذر، با قطردرتهران بازی کرد.

تیم ملی بعد ازغافلگیری مقابل عراق به ویژه «دیماریو میفلد» بازیکن تبعه این تیم، در تهران قطری‌ها را 65-39، از پیش رو برداشت. میثم میرزایی، وحید دلیرز‌هان و نوید رضایی‌فر، در بازی با قطرجایگزین امیرصدیقی، محمد حسن‌زاده و علی الله‌وردی شدند و ارسلان کاظمی مؤثرترین بازیکن ایران شد.

بعد از این مسابقه و تا آغاز پنجره دوم انتخابی فیبا، مجمع انتخابی فدراسیون بسکتبال، رامین طباطبایی را رئیس فدراسیون برگزید و وی با کنار نهادن مهران حاتمی، تیم ملی را به مهران شاهین‌طبع داد.

حاتمی در کاپ آسیا 2017 بعد از استرالیا دوم شد که بهترین نتیجه دوران هدایت تیم ملی توسط اوست.

او نخستین سرمربی ایرانی بعد ازحدود 14سال بود که تا آن زمان مربیان خارجی عهده‌دار هدایت تیم ملی بودند.

روزهای 3 و 6 اسفند 1396 تیم ملی بسکتبال ایران در پنجره دوم و در سومین بازی خود درانتخابی جام جهانی 2019 چین به مصاف قزاقستان رفت و موفق شد میزبان خود را 75 بر 54 شکست دهد. تیم ملی در بازی چهارم 6 اسفند از تیم ملی عراق میزبانی کرد. تغییرات در فدراسیون بسکتبال ومعرفی سرمربی و مربی جدید (فرزاد کوهیان)، تغییراتی در تیم ملی به همراه داشت.

میثم میرزایی، سجاد مشایخی، آرن داودی، سعید داورپناه، نوید نیکتاش، اوشین ساهاکیان، محمد جمشیدی، صمد نیکخواه بهرامی، نوید رضایی‌فر، حامد حدادی، ارسلان کاظمی و محمد حسن‌زاده، 12 بازیکن ایران مقابل قزاقستان بودند.

ایران شکست مقابل عراق را 83 بر 53 تلافی کرد.

فرید اصلانی، اصغر کاردوست و روزبه ارغوان در دیدار با عراق به میدان رفتند.

نخستین لغزش کادرفنی جدید تیم ملی بسکتبال در برد خفیف مقابل قطر صورت گرفت. نتیجه 77 به 75 در شرایطی که تیم ملی در ثانیه‌های پایانی نتیجه را به سود خود عوض کرد، مسبب انتقاداتی از کادر فنی شد.

دو تیم در بازی برگشت پنجره‌های انتخابی جام جهانی، جمعه 8 تیر 1397 در دوحه به میدان رفتند. قطر در طول بازی خوب کار کرده بود و در کوارتر چهارم نیز عملکرد خیلی خوبی داشت و باز هم فاصله را تا 10 امتیاز افزایش داد اما ایران در 2 دقیقه پایانی ناگهان روند بازی را عوض کرد و فاصله کمتر شد.

در نهایت زمانی که فقط یک ثانیه تا پایان بازی مانده بود و دو تیم در امتیاز 75 برابر بودند، ارسلان کاظمی 2 امتیاز به دست آورد و ایران برنده بازی شد. ایران پیش از این بازی صعود خود به مرحله بعدی رقابت‌های انتخابی جام جهانی را قطعی کرده بود.

در این بازی بهنام یخچالی بعد از دوران طولانی مصدومیت به ترکیب تیم بازگشت.

اسامی بازیکنان:
میثم میرزایی، سجاد مشایخی، آرن داودی، بهنام یخچالی، اوشین ساهاکیان، محمد جمشدی، صمد نیکخواه بهرامی، حامد حدادی، ارسلان کاظمی، محمد حسن‌زاده، روزبه ارغوان و نوید رضایی‌فر.

ملی‌پوشان درادامه پنجره سوم انتخابی جام جهانی بسکتبال، دوشنبه 11 تیر 1397 با قزاقستان در تهران بازی کردند. این مسابقه با پیروزی 88-56 ایران تمام شد. دراین دیدار که با حضور خانواده‌ها و باشکوه روی سکوهای تماشاگران برگزار شد، یخچالی، جمشیدی، نیکخواه بهرامی، کاظمی و حدادی بهترین‌های ایران بودند.

تیم‌های ایران و قزاقستان تا پیش از این رویارویی، هر کدام 4 برد و یک باخت از 5 مسابقه قبلی داشتند. پیروزی ایران، تیم ملی را در صدر گروه قرار ‌داد و به این ترتیب با پیروزی در دومین مسابقه با قزاقستان، تیم ملی بسکتبال بعد از صعود به مرحله دوم رقابت‌های مقدماتی جام جهانی با تیم‌های استرالیا، فیلیپین و ژاپن همگروه شد. تیم‌های قزاقستان و قطر هم از گروه ایران صعود کردند.

پنجره چهارم انتخابی فیبا، به دلیل همزمانی با بازی‌های آسیایی 2018 جاکارتا، بخشی از انرژی تیم ملی را متوجه بازی‌های آسیایی کرده بود. در حالی که همگان با نسل کنونی بسکتبال انتظار قهرمانی در جاکارتا را می‌کشیدند اما تیم ملی بار دیگر با نایب قهرمانی از رسیدن به طلای بازی‌های آسیایی در تاریخ بسکتبال ایران بازماند.

11 تیر 1397 خداحافظی اوشین ساهاکیان از تیم ملی بسکتبال غافلگیرکننده بود. اوشین بعد از خداحافظی گفت حدود یک ماه روی این تصمیم فکر کرده است. خداحافظی اوشین در پایان پنجره سوم و بعد از بازی با قزاقستان صورت گرفت. او در این مسابقه 13 دقیقه و 11 ثانیه بازی کرد.

اوشین به رسانه‌ها گفت: «مادرش تنهاست و به همراهی بیشتری نیاز دارد. گاهی اوقات زندگی شخصی ورزشکاران در گرفتن برخی تصمیم‌ها مؤثر است و من هم از این قاعده مستثنی نیستم».

ایران بعد از صدرنشینی در پنجره سوم بازی‌های انتخابی فیبا، روانه بازی‎های آسیایی 2018 جاکارتا شد. تیم ملی بسکتبال در مسیر جام جهانی 2019 چین بالاتر از قزاقستان، قطر و عراق ایستاد و به همراه قزاقستان و قطر وارد مرحله بعد شد.

پیش از پنجره سوم تدارکات تیم ملی شامل سفر به چین و صربستان در خرداد 1397 بود که تیم ایران در اهداف کوتاه مدت برای بازی با قطر و قزاقستان، و اهداف بلند مدت برای مسابقات جاکارتا در نظر گرفته بود. حدادی، کاظمی و داورپناه همراه تیم به چین نرفتند. نیکخواه‌بهرامی، جمشیدی، زنگنه، ساهاکیان، ارغوان، اصلانی، رضایی‌فر،‌ یخچالی، مشایخی،‌ داوودی، حسن‌زاده، دلیرزهان و میرزایی راهی چین شدند.

در اردوی صربستان، تیم ایران با حدادی بازی‌هایی را با تیم‌های دسته دو باشگاهی و ملی این کشور ترتیب داد و سرانجام روانه دوحه قطر شد. نیکخواه بهرامی، کاظمی، جمشیدی، حسن‌زاده، داوودی، رضایی‎فر، ساهاکیان، مشایخی، میرزایی، ارغوان و یخچالی مسافران صربستان بودند. حامد حدادی برای برخی کارهای شخصی چند روزی در ترکیه بود و از آنجا راهی صربستان شد…

اردو‎های تیم ملی بسکتبال که برای بازی‌های آسیایی و ادامه رقابت‌های انتخابی جام جهانی با 22 بازیکن آغاز شده بود بعد از پنجره سوم ادامه یافت.

از 26 تا 31 تیر 1397 تیم ملی در تورنمنت اطلس چین با نماینده کشورهای آمریکا، لهستان و استرالیا هم گروه شد. چین، آلمان، نیجریه و جمهوری چک دیگر تیم‌های این تورنمنت بودند. تیم ملی به نیجریه و لهستان باخت اما تیم‌هایی از آمریکا و استرالیا را شکست داد. در رده‌بندی؛ تیمی از چین را برد و سوم شد.

در دوم مرداد؛ چین، آلمان و نیجریه حریفان تیم ملی بسکتبال در تورنمنت دوم چین به نام «پیک» بودند. ایران در اولین مسابقه‌اش بدون حدادی، کاظمی و جمشیدی به مصاف تیم زیر 23 ساله‌های آلمان رفت و باخت. جمشیدی و حدادی آسیب دیده بودند و کاظمی با نظر کادرفنی استراحت کرد.

ملی‌پوشان در دومین دیدار به تیمی از چین باختند و بعد از غلبه بر نیجریه سوم شدند. صمد نیکخواه بهرامی در آمریکا بود و تیم ملی بعد از این دو تورنمنت به ایران بازگشت تا پس از چند روز استراحت رهسپار بازی‎های آسیایی 2018 جاکارتا شود.

بازی‎های آسیایی 2018 جاکارتا در مسیر جام جهانی بود.

بر اساس قرعه کشی، تیم ملی بسکتبال با تیم‌های فیلیپین، سوریه و امارات هم گروه شد. حریفان بازی‎های آسیایی زمانی مشخص شدند که ایران در ادامه پنجره‌‎‌های فیبا، با فیلیپین، استرالیا و ژاپن در یک گروه قرار گرفت.

مرحله نهایی در دو گروه شش تیمی برگزار می‌شد و سه تیم اول هر گروه به جام جهانی می‌رسیدند. ایران به عنوان صدرنشین گروه D به مرحله نهایی رسید و با سه تیم اول گروه B یعنی استرالیا، فیلیپین و ژاپن باید به صورت رفت و برگشت پیکار می‌کرد.

جاکارتا 2018

20 مرداد 1397 ترکیب تیم ملی بسکتبال برای بازی‎های آسیایی 2018 جاکارتا مشخص شد.

بازیکنان ایران: محمد جمشیدی، محمد حسن‌زاده، حامد حدادی، آرن داوودی، وحید دلیرزهان، روزبه ارغوان، بهنام یخچالی، نوید رضایی‌فر، محمدصمد نیکخواه بهرامی، میثم میرزایی، سجاد مشایخی و ارسلان کاظمی.

در بازی‎های آسیایی جاکارتا، در غیاب فیلیپین و امارات، تیم ملی بسکتبال با تک بازی مقابل سوریه (55-68) از گروه B صعود کرد. سپس ژاپن را 93 بر 67 برد در حالی که ارسلان کاظمی در این مسابقه مصدوم شد. در نیمه نهایی، کره‎ جنوبی 68-80 مغلوب ایران شد. تیم ملی در فینال با چین بازی کرد.

سالن «ایستورا» از ساعت‎ها قبل مملو از جمعیت شده بود و خیلی از اندونزیایی‎ها نیز برای تماشای مسابقۀ فینال در صف‌های طولانی ایستادند و وارد سالن شدند.

تیم ملی با سجاد مشایخی، بهنام یخچالی، صمد نیکخواه بهرامی، محمد حسن‎زاده و حامد حدادی بازی را آغاز کرد. در مقابل چینی‎ها با ترکیب جوان شده از جمله ستاره این تیم جو چی بازیکن تیم هیوستون در NBA برای کسب مدال طلا وارد میدان شدند.

ایران در کوارتر نخست 25 بر 18 از چین پیش افتاد. این اختلاف امتیاز بیشتر هم شده بود اما چینی‎ها در ادامه بر روند بازی مسلط شدند و 84 بر 72 بردند و برای دومین بار مدال نقره بازی‎ها نصیب بازیکنان ایران شد.

ایران در شروع بازی‎های پنجره چهارم، 22 شهریور 1397 در تهران میزبان فیلیپین بود. این تیم در دیدار با استرالیا به دلیل زد و خورد بازیکنان، 8 نفر از بازیکنانش را بخاطر محرومیت از سوی فیبا از دست داده بود و فیلیپین به ناچار با ترکیب جدیدی به تهران آمد. تیم ایران هم حامد حدادی را به دلیل مصدومیت بعد از 5 خطایی شدن میثم میرزایی برای یک دقیقه پایانی به میدان فرستاد و در نهایت ۸۱ بر ۷۳ به پیروزی رسید.

تیم ملی، 26 شهریور در توکیو دومین بازی‌اش از پنجره چهارم را برابر ژاپن برگزار کرد و 70 بر 56 شکست خورد. در این دیدار که در سالن «جنرال چیمناسیوم» توکیو با حضور نزدیک به 4 هزار تماشاگر برگزار شد، تیم ایران، حامد حدادی (مصدومیت) و صمد نیکخواه بهرامی (سفر به آمریکا) را در اختیار نداشت.

محمد یوسف‎وند به ترکیب تیم ملی اضافه شد. محمد ترابی و نوید رضایی‎فر اعزام نشدند و تیم ملی با ۱۱ بازیکن به ژاپن باخت.

بعد از این پنجره، مطرح شدن برخی کمبودها از زبان ملی‌پوشان واکنش مسئولان فدراسیون را به همراه داشت.

نیمه‌ی نخست مهر 1397 بود که موج اعتراض دسته‎جمعی ملی‎پوشان بسکتبال با مصاحبۀ حامد حدادی بلند شد. در همین حال نشست با رئیس فدراسیون بسکتبال بعد از نشست بازیکنان معترض با اعضای کمیته فنی فدراسیون برگزار شد.
 بهنام یخچالی، ارسلان کاظمی،‌ محمد جمشیدی، محمد حسن‎زاده، سجاد مشایخی، میثم میرزایی به اتفاق حامد حدادی در این نشست شرکت کردند. با این حال نه گفتگو با اعضای کمیته فنی و نه نشست با رئیس فدراسیون، هیچ‎یک خروجی نداشت و مشکلات تیم ملی تا پنجره پنجم انتخابی جام جهانی که تیم ایران در آستانه سفر به استرالیا و فیلیپین قرار داشت، ادامه یافت.
در پنجره پنجم، تیم ایران با روزبه ارغوان، محمد ترابی، محمد حسن‌زاده، حامد حسین‌زاده، محمد جمشیدی، آرن داوودی، نوید رضایی‎فر، کیوان ریاعی، امیر صدیقی، رسول مظفری، میثم میرزایی و بهنام یخچالی به ملبورن استرالیا رفت.
استرالیا و ایران 9 آذر 1397 بازی کردند و تیم ملی 76 بر 47 شکست خورد. بعد از این مسابقه تیم ملی روانه مانیل شد تا در مقابل فیلیپین بازی کند. روز 12 آذر در حالی که فیلیپین 9 آذر در مانیل 88 بر 92 به قزاقستان در شروع پنجره پنجم باخته بود به تیم ایران نیز در 42 ثانیه پایانی 78 بر 70 باخت.

از 26 بازیکنی که ایران در پنجره‌های جام جهانی 2019 به میدان فرستاد، محمد جمشیدی در هر 12 مسابقه بازی کرد.

وی با 144 امتیاز، امتیازآورترین بازیکن ایران شد.

جمشیدی با 38 پاس منجربه گل، همکاری خود را در بازی گروهی به نمایش گذاشت. بعد از او سجاد مشایخی و میثم میرزایی از نظر تعداد بازی با 10 بازی در مکان دوم در بین بازیکنان ایران قرار گرفتند.

محمد حسن‌زاده و روزبه ارغوان در 9 بازی به میدان رفتند. بهنام یخچالی و ارسلان کاظمی در 8 مسابقه که آمار 75 ریباند کاظمی با وجود غیبت در 4 مسابقه‌ی ایران قابل توجه است.

آرن داودی و نوید رضایی‌فر(7 مسابقه)، صمد نیکخواه بهرامی، حامد حدادی و نوید نیکتاش (5)، اوشین ساهاکیان، آرمان زنگنه و رسول مظفری(4)، فرید اصلانی، کیوان ریاعی، حامد حسین‌زاده و امیر صدیقی (3)، وحید دلیرزهان، مایک رستم‌پور، سعید داورپناه و محمد ترابی (2)، علی الله‌وردی و اصغر کاردوست (یک مسابقه) به اتفاق محمد یوسف‌وند (بدون بازی) در ترکیب ایران بودند.

ایران با 8 برد و 4 باخت بعد از استرالیا، کره جنوبی، نیوزلند و ژاپن، پنجمین تیم آسیایی بود که به جام جهانی صعود کرد.

فیبا بسان دوره‌های قبل در جام جهانی 2019 بسکتبال نیز پوشش تلویزیونی گسترده‌ای را در نظر گرفت. بخشی از آمادگی آنها در تورنمنت‌های تدارکاتی در چین آزمایش شد. جمهوری دومینیکن، یونان، اردن، پورتوریکو، سنگال، ترکیه و ونزوئلا در این رقابت‌ها حضور داشتند.

پیش از مسابقات صداوسیما به نقل از سایت فدراسیون جهانی (فیبا) نوشت: مسابقات حداقل در دسترس ۱۶۰ کشور جهان برای پخش مستقیم خواهد بود. همچنین مسابقات در شبکه‌های مختلف اجتماعی (در کانال YouTube FIBA و Facebook FIBA و FIBA World ) پوشش داده می‌شود.

طبق اعلام فیبا، امکان پخش صدای سرداور در زمان بازبینی صحنه‌ها به وجود آمد و همچنین صدای داوران در صحنه‌های مهم مراحل نهایی پخش شد مسابقات مراحل مقدماتی با ۲۰ و مسابقات یک چهارم نهایی به بعد با ۲۵ دوربین پوشش داده شد به همراه مصاحبه‌های بین بازی، صحنه‌های آهسته و پخش صحنه‌های بازی از چند زاویه.

همچنین صحنه‌های برتر و خلاصه مسابقات تا یک ساعت بعد از اتمام هر بازی در دسترس قرار گرفت. پشت صحنه مسابقات و تصاویر قبل و بعد از هر بازی نیز در برنامه پخش مسابقات جام جهانی بسکتبال قرار داشت تا جلوه‌های دیداری این جام فزونی یابد…
روزشمار

تیم ملی بسکتبال از اواخر بهار ۱۳۹۸ خود را برای جام جهانی ۲۰۱۹ آماده می‌کرد.

اسامی دعوت‌شدگان ۲۲ خرداد ۱۳۹۸:

روزبه ارغوان، محمد جمشیدی، حامد حدادی، محمد حسن‌زاده، حامد حسین‌زاده، مایک رستم پور، نوید رضایی‌فر، کیوان ریاعی، آرمان زنگنه، امیرصدیقی، آرون گرامی‌پور، بهشاد عرب‌زاده، سجاد مشایخی،، رسول مظفری، میثم میرزایی، نوید نیکتاش، صمد نیکخواه بهرامی، سینا واحدی و بهنام یخچالی.

دوم تا هفتم مرداد ۱۳۹۸، تیم ملی در تورنمنت چهارجانبه پرتغال به میدان رفت. تیم‌های دانمارک، پرتغال و اسلواکی رقبای تیم ملی بودند که با سه برد ملی‌پوشان؛ ایران قهرمان این تورنمنت شد.

بین روزهای ۹ تا ۱۴ مرداد، مسکو پذیرای ملی‌پوشان ما در رقابت‌های سه جانبه با حضور روسیه، اردن و ایران بود. تیم ملی هر دو حریف را شکست داد. سپس روانه‌ی جزیره کرت، محل اردوی تیم یونان شد. ایران، یونان و محارستان با هم دیدار کردند که با یک باخت به یونان و برد مقابل مجارستان پایان یافت. ملی‌پوشان یک بار دیگر با یونان این بار بدون یانیس ستاره ان بی ای این کشور بازی کردند و باختند.

آخرین بازی‌های تدارکاتی تیم ملی پیش از جام جهانی 2019 در چین بود که با یک باخت به لهستان و پیروزی مقابل نیجریه همراه شد.

سرانجام ایران با این ترکیب که مسعود قاسمی مدیر تیم‌های ملی به رسانه‌ها اعلام کرد روانه‌ی جام جهانی ۲۰۱۹ شد:

صمد نیکخواه بهرامی، حامد حدادی، محمد جمشیدی، محمد حسن‌زاده، حامد حسین‌زاده، مایک رستم‌پور، آرمان زنگنه، آرون گرامی‌پور، سجاد مشایخی، رسول مظفری، میثم میرزایی و بهنام یخچالی.

پیش از آغاز بازی‌ها فیبا با انتشار پوستری، این مضمون را هم در ذیل آن نوشت :
🇮🇷 Iran are bringing the heavyweights to the  FIBAWC in China! How far can they go?
ایران بازیکنان برجسته و مهره‌های سنگین خود را به جام جهانی در چین می‌برد.
تا کجا میتونن پیش برن؟

در کنفرانس رسانه‌ای چهار تیم ایران، اسپانیا، پورتوریکو و تونس، مربیان و کاپیتان‌های این تیم‌ها لحظاتی برای خبرنگاران صحبت کردند. در این کنفرانس شاهین‌طبع به اتفاق صمد نیکخواه‌بهرامی کاپیتان تیم ملی بسکتبال شرکت کردند.

«ادی کاسیانو» سرمربی تیم پورتوریکو درباره‌ی ایران گفت: «تیم ایران را در بازی‌های تدارکاتی که برگزار کرد، ارزیابی کردیم. حامد حدادی بهترین بازیکن آنهاست و باید سعی کنیم حملات توسط این بازیکن را مهار کنیم. تیم ما جوان است و به تازگی یک بازیکن باتجربه را به ترکیب تیم اضافه کردیم»…

زمان نخستین مسابقه‌ی ایران در جام جهانی ۲۰۱۹ بسکتبال – چین، فرا رسید.

 پیش از مسابقه با پورتوریکو من در کانال تلگرامی کاوش بسکتبال نتیجه‌ی بازی را نظرسنجی کردم که ۸۰ درصد اعضاى کانال برد ایران را پیش بینى کرده بودند. ایران در بیشتر دقایق مسابقه بیش بود و فاصله‌ی ۲۰ امتیازی ما هم ثبت شد اما در نهایت این نتیجه رقم خورد:
ایران۸۱
پورتوریکو۸۳
تیم ملی دومین دیدار را ۶۷ به ۷۹ مقابل تونس واگذار کرد و در سومین و در آخرین بازی گروهی به اسپانیا ۶۵ – ۷۳ باخت.
در شیوه‌ی جدید جام جهانی بخت و اقبال برای یک تیم پررنگ بود که نصیب تیم ملی شد. ایران در دور دوم به ترتیب ۱۵ و ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ به دیدار آنگولا و فیلیپین رفت.
بازی‌های چین دیگر رقیب تیم ملی با کره جنوبی و نیجریه بود که در ایستگاه آخر برابر حریف آفریقایی متوقف شد و ایران با غلبه بر فیلیپین به عنوان بهترین تیم آسیایی به المپیک راه یافت.
بعد از اینکه تیم ملی بسکتبال نتوانست بی‌واسطۀ به المپیک راه پیدا کند، همه‌ی نگاهها به نتیجه‌ی بازی #نیجریه و #چین دوخته شد. در بیشتر نظرسنجی‌هایی که صورت گرفته بود، ضریب برد نیجریه مقابل چین که اصلی‌ترین عامل راهیابی ایران به المپیک بود، بیشتر از چینی‌ها به ثبت رسید. پیروزی نیجریه مهم بود و اِلا چنانچه ایران با ۵۰ اختلاف امتیاز هم فیلیپین را شکست می‌داد باز هم المپیکی نمی‌شد و چین بلیت المپیک ۲۰۲۰ توکیو را رزرو می‌کرد. بنابراین نیجریه با پیروزی بر چین، فرشته‌ی نجات بسکتبال ایران در مسیر صعود به المپیک شد.
ایران به نسبت دو جام جهانی ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ که نوزدهم و بیستم شد در ۲۰۱۹ پایین‌تر و در رتبه‌ی بیست و سوم ایستاد.

دیدگاهتان را بنویسید