منصور هفت‌لنگ (شیبه)

منصور هفت‌لنگ (شیبه)

تولد 28 / 6 / 1315 خرمشهر
درگذشت 23 / 10 / 1385 تهران

منصور هفت‌لَنگ (شیبه) بازیکن تیم ملی بسکتبال در دهه 40 و عضو تیم ملی در بازی‌های آسیایی 1966 بانکوک تایلند.

از نیروهای سازنده بسکتبال با اوجگیری این ورزش در ایران است. برادران هفت‌لنگ (شیبه)، از خرمشهر، رویکردی تازه در جریان‌های متفاوت تاریخی بسکتبال بنیان نهادند و در تاریخ شفاهی بسکتبال ایران، نام آنان به همراه تعدادی از بسکتبالیست‌های وقت خرمشهر و آبادان مثل مجید توفیق، سروش نگهبان، اسد برومی، باقر خانچی و … با اثرگذاری‌های فراوان آمده است.

منصور هفت‌لنگ (شیبه)

هفت‌لنگ (با توپ) در کنار سروش نگهبان بازیکنان تیم ملی در دهه 40.

بسکتبال خرمشهر و آبادان در دو دوره تاریخی قبل و بعد از کودتای 28 مرداد 1332، نشانه‌هایی از رشد و گسترش دارد. پیش از کودتا، #فریدون_اشتری، ملی‌پوش بسکتبال ایران در المپیک 1327 (1948 لندن)، در دولت مصدق و همراه با #مهدی_بازرگان در نهضت مقاومت ملی، به آبادان رفت و در پالایشگاه نفت مشغول به کار شد. ساعت خارج از کار فریدون اشتری در پالایشگاه با زیر نظر گرفتن جوانان آبادانی در تمرینات بسکتبال می‌گذشت.

بعد از کودتای سال 32، حسین سرودی، از افسران نیروی هوایی و یکی دیگر از بازیکنان تیم ملی بسکتبال در المپیک سال 1327، فرمانده پایگاه هوایی دزفول شد اما به خرمشهر می‌رفت و به بازیکنان شهر تمرین می‌داد. سرودی در اوایٔل دهۀ 40 ریٔیس فدراسیون بسکتبال شد.

منصور هفت‌لنگ (شیبه)

در همین سال‌ها، تیم‌های خوزستانی که در سال‌های میانی دهۀ 30، در بسکتبال ایران مطرح شده بودند، چهره‌های شاخصی را به تیم ملی بسکتبال معرفی کردند از جمله منصور هفت‌لنگ یا مجید توفیق که به همراه جلال امجد، مهدی نمازی‌زاده از اصفهان نخستین گروه بازیکنان شهرستانی در تیم ملی بودند.

این مطلب را هم مطالعه کنید؛  حسین رضی

منصور در شرکت نفت مشغول به کار شد و در بازی‌های قهرمانی استان و ایران بارها با پیراهن آبادان به میدان رفت.

پس از کودتا، آمریکایی‌ها علاوه بر توجه به اقتصاد نفتی ایران، در حوزه‌های فرهنگی – ورزشی ورود کردند مثل اعزام نفرات ان بی ای و تیم‌های مختلف آمریکایی یا تیم‌هایی که توسط مهندسان و کارکنان آمریکایی مقیم آبادان تشکیل می‌شد.

منصور هفت‌لنگ (شیبه)

عکس تیم آمریکایی. منصور هفت لنگ ایستاده نفر اول از چپ.

ترکیب بازیکنان خرمشهری و آبادانی با تشکیل تیم واحد خوزستان، و راهیابی چهره‌هایی نظیر سروش نگهبان به تیم ملی بسکتبال با توجه به درخشش مجید توفیق یا عضویت اسد برومی در تیم ملی بسکتبال، منجر به بیشتر شناخته شدن استعدادهای خوزستانی در بسکتبال ایران شد. وی با تیم خوزستان در قهرمانی ایران سال 1345 بعد از شکست تیم تهران، با این خوزستان در رتبه نخست جای گرفت.

اثرگذاری منصور روی دیگر اعضای خانواده و جوانان خرمشهری آن زمان سبب شد تا بسکتبالیست‌های بسیاری مطرح شوند از جمله سلیم شیبه  برادر کوچکتر که روایت می‌کند توسط منصور به بسکتبال گرایش پیدا کرد و تا سطح بازی ملی در بازی‌های آسیایی تهران پیش رفت. منصور هفت‌لنگ در زمان حیات خود نام خانوادگی‌اش را به شیبه تغییر نداد و هفت‌لنگ باقی ماند.

منصور هفت‌لنگ (شیبه)
تیم ملی بسکتبال در سال 1345. منصور هفت‌لنگ نفر اول نشسته از راست.

 

منصور هفت‌لنگ (شیبه)
دیدار دوستانه بین تیم‌های خرمشهر و دارایی تهران  سال 1336.
ایستاده از سمت چپ: منصور هفت‌لنگ (شیبه)، هادى بهبودى نفر دوم، حسن اشترى از تهران نفر سوم ،رضا چاسبى نفر چهارم،
پنجم و ششم و هفتم نفرات دارایى هستند و آخرین نفر دکتر وفایى.
نشسته از سمت چپ: نفر اول مجید ادیب،نفر دوم غیاث عثمانى،نفر سوم سالم فیصلى، نفر چهارم شناخته نشد و نفر پنجم على چاسبى.

این مطلب را هم مطالعه کنید؛  حامد سهراب‌نژاد

چاسبى‌ها یک خانواده بسکتبالی بودند.
رضا، على، غضوان، عباس و رئیس باشگاه جنوب خرمشهر که منصور چاسبى بود. باشگاه جنوب اولین باشگاه ورزشى خرمشهر بود که تیم بسکتبال داشت.

 

دیدگاهتان را بنویسید