بسکتبال باشگاهها یکی از پرحرف و حدیثترین دورههای خود را دیشب پشت سر گذاشت.
عناوین
شهرداری گرگان (قهرمان)
مهرام (دوم)
شیمیدرقم (سوم)
بازنده: فدراسیون بسکتبال
در این دوره؛ از تعداد زیاد تیمها با رقابتهای نازل و بی کیفیت گرفته (به جز معدود بازیهای نیمهنهایی و با ارفاق یکی دو بازی فینال)، تا داوریهای پر حرف و حدیث از یک سو، نارضایتی جمعی داوران به نحوۀ بکارگیری خود توسط فدراسیون و نوسانات بازیکنان در کل فصل از دیگر سو، بسکتبال ایران را از رسیدن به مسابقاتی در حد استانداردهای مطلوب محروم کرد.
تداخل در برنامهریزی بین بسکتبال و فوتبال در شبهای نیمهنهایی و دو بازی فینال، از دیگر ضعفهای فدراسیون بود که منجر به پاسکاری بسکتبال در کانالها و شبکههای تلویزیونی شد.
برنده: باشگاهها
با توجه به کرونا و از دست دادن مزیت میزبانی تیمهای شهرستانی، از لفظ «لیگ برتر» در کل فصل استفاده نکردیم. فدراسیون بسکتبال یکسری مسابقاتی را برگزار کرد که برگزاری آن در اوضاع کرونا، فقط و فقط با همکاری و سرمایۀ باشگاهها امکانپذیر شد.
همکاری باشگاهها در دو بخش منابع انسانی و مالی بی نظیر بود و بدون شک همۀ باشگاههایی که امسال دست توی جیب خودشان بود و برای بسکتبال خرج کردند، برندهاند.
بازنده: تلویزیون
از رقمهای چند صد میلیونی که نصیب فدراسیون بسکتبال و تلویزیون با عنوان «برنامههای مشارکتی» شد (هر بازی بین 7 تا 8 میلیون تومان) تا دستمزدهای دلاری در نوسانات ارزی به بازیکنان خارجی، همینطور رسیدگی به بازیکنان داخلی در بحران اقتصادی کلان مملکت، نقش پررنگ باشگاهها را نشان میدهد. با این وجود تلویزیون (در تعریف رسانه ملی) وابسته به فدراسیون بود و ابتدا کارشناسان و سپس در مواردی گزارشگران بازیها را بر اساس یکسری زدوبندهای پشت پرده، تحت اختیار و نظر فدراسیون و این اواخر باشگاهها برگزید!
برنده: شهرداری گرگان
با کسب یک قهرمانی، افتخار تازهای برای بسکتبال گرگان به دست آمد که بازیکنان خارجی خوب و بازیکنان ملی و مطرح نقش پررنگی در آن داشتند. این قهرمانی بعد از 45 سال که از تاریخ نخستین نایب قهرمانی پرسپولیس گرگان در بازیهای سراسری بسکتبال میگذشت، حق هواداران و مردم بسکتبال دوست گرگان بود. این روند تدریجی برای تحقق یک رویا از سه سال پیش با حمیدرضا کلاسنگیانی آغاز شد و در پی سیستم مدیریتی در شهرداری و شورای شهر گرگان به قهرمانی توسط مهران شاهینطبع انجامید.
بازنده: رادیو ورزش
هر چند مدیران رادیو ورزش در جریان فصل تغییر کردند و پولی که به تلویزیون میرود رادیو به دلیل ویژگیهای شنیداری از آن بی بهره است، اما غیرتخصصی شدن کلیت فضای گزارشگری بسکتبال در این شبکه پدیدۀ نامتعارفی است که برای نخستین بار در عمر رادیو ورزش اتفاق افتاد. مدیران سابق یک حُسن هم داشتند که زیر بار تغییر ساعت بازیها بنا به میل سیما نمیرفتند و اصلاً بازیها را پخش نمیکردند.
برنده: مصطفی هاشمی
معیار هاشمی همیشه کار در چارچوب زمین بازی تبیین و تعریف شده است و امسال با تیمی که داشت و پایبندی به معیارهای متعارف و انسانی و با مرام و اعتقاد به رعایت خط قرمز آدمها، نتایج خوبی گرفت. تیم شیمیدرقم از بین فینالیستها، مهرام را هم در دور برگشت برد. بالاتر از نفت آبادان و ذوبآهن ایستاد که با تیم منفجر شده! ابتدای فصل شیمیدر نتیجۀ بسیار خوبی است.
بازنده: هیجانزدگی
هیجان و هیجانزدگی دو مفهوم جدای از هم است. هیجان در قاب خود چشمنواز و روحبخش است که می توان از این مفهوم در کاربرد صحیح خود استفاده کرد و اثراتش را هم دید اما هیجانزدگی نوعی سیطره با تبلیغات عامدانه بر عقل است. هیجانزدگی مثل سیاستزدگی در ایران که مصالح جامعه را راه نمیبرد، به بسکتبال کمک نمیکند. هیجانزدگی، صلاح فرد نسبت به موقعیت طلبی و موقعیت خواهی را تنظیم میکند در حالی که بسکتبال به هیجان در قاب حرکتهای جمعی و انرژی اجتماعی برای خروج از زوال یافتگی نیازمند است. مرز هیجانزدگی در هواداری تا حدی پیدا و معمول است اما از طریق تریبونهای رسمی و کارشناسی در بسکتبال جایز نیست.
برنده: حماد سامری و مس
دو تیم بدون بازیکن خارجی. مس رفسنجان در مقطع کوتاهی از یک بازیکن خارجی در فصل عادی استفاده کرد اما تآثیرگذاران اصلی بازیکنان داخلی بودند. نفت و مس نه فقط به واسطۀ ترکیب تمام ایرانی بلکه به دلیل بسکتبالی که ارائه دادند در جدول برندگان قرار میگیرند. در پلیآف و نیمه نهایی هر مسابقهای که یک سمت آن نفت بود، بازیهای با کیفیت دیده شد. حماد سامری سرمربی آبادانی بعد از چند سال مربیگری در لیگ برتر، بار دیگر در هدایت و استفاده از باتجربههای بسکتبال مؤفق بود. امیر هاشمی مربی سال اولی با مس، به همراه محمد سیستانی، از داشتهها و توانمندی فردی بازیکنان خود در قالب کار گروهی به خوبی استفاده کردند.
بازنده: ستاد ملی مبارزه با دوپینگ
با وجود اعتراضاتی که به غیبت افسران کنترل دوپینگ در بازیهای پایانی صورت گرفت، اما به غیر از یکی دو مورد، در بیشتر مواقع بازیها بدون نمونه گیری از بازیکنان دنبال شد.
برنده: پتی، واحدی و کاظمی
از روی برگههای آمار با اتکاء به دادههای ریاضی اسامی بهترینهای این فصل استخراج خواهد شد و برترینها معرفی میشوند، اما پری پتی، سینا واحدی و ارسلان کاظمی برندگان این فصل بودند.
پتی و ارسلان به خاطر ثبات در بازیهای در طول فصل، و واحدی به خاطر مسیر روشنی که از پدیده لیگ برتر (97) تا به امروز طی کرد، برندگان این قسمت ما هستند.
مطالب اختصاصی بیشتر از بسکتبال ایران را در بخش بالای سبد، خانه بسکتبال ایران بخوانید.